diumenge, 5 d’abril del 2015

Acte de lliurament dels premis de la IV Mostra d'Arquitectura de les Terres de l'Ebre








El COAC convoca la IV Mostra d’Arquitectura de les Terres de l’Ebre i organitza una exposició amb totes les imatges de les obres al Museu de Tortosa

La Demarcació de l’Ebre del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) organitza la IV Mostra d’Arquitectura de les Terres de l’Ebre amb la inauguració de l’exposició fotogràfica amb les obres de la mostra i el lliurament dels premis de la primera edició del Premi Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, el Premi Territori i Sostenibilitat i el Premi Arquitectura Jove.
La IV Mostra pretén apropar l’arquitectura a tots els públics per tal de poder donar a conèixer les obres més rellevants que s’han organitzat al nostre territori des del 2007 fins al 2013.
L’acte ha comptat amb la presència del degà del COAC, Lluís Comerón; el director de l’Escola d’Arquitectura de la URV, Josep Bertran; l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el vicepresident de la Diputació de Tarragona en representació de les Terres de l’Ebre, Pere Panisello i el director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), Jordi Borràs.
Per la seva banda, el director de l’Escola d’Arquitectura de la URV, Josep Bertran, va agrair “la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i del micromecenatge que ha fet possible l’acte” i va destacar la importància “del segell Ebrebiosfera, un motiu per canviar i modernitzar-nos”.
El degà del COAC, Lluís Comerón, va mostrar el seu agraïment des del Col·legi, ja que “s’ha mostrat un alt nivell en la qualitat de les construccions” i explicà que “des de la conselleria de territori i sostenibilat s’exposa en l’avantprojecte de llei”. També va dir que “posa en valor el que es fa i atorga un qualificatiu important en l’àmbit d’interès públic” i que “s’intenta transmetre amor i passió per l’arquitectura”.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, explicà que “es tracta d’una mostra amb un valor afegit perquè posa a l’abast el talent en l’àmbit de l’arquitectura”. També destacà que “és bo que des d’aquí es reconegui i es posi en valor l’arquitectura catalana que viu un bon moment de qualitat i d’ubicació internacional”. Ha mencionat que “durant 8 anys que sóc alcalde, s’ha intentat des de l’inici de mandat fer una actuació pública acurada i amb diversitat” i que “en menys recursos es pot fer arquitectura de bon nivell que repercuteix en l’espai de les nostres ciutats”.
En relació a l’exposició, digué que “es tracta d’una exposició itinerant que passarà per molts municipis de les 4 comarques de l’Ebre”.
El representant de la Demarcació de l’Ebre del COAC, Dídac Gordillo, fou l’encarregat de fer la lectura de l’acta del Jurat que es reuní a la seu de la Demarcació el passat 15 de desembre.
Explicà que en aquesta edició es van presentar un total de 74 obres, entre arquitectes i institucions de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre, de les quals se’n van seleccionar 33. D’aquestes, tres van ser premiades, unes altres tres van ser finalistes i hi va haver una menció especial.
El guanyador al Premi Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, per obres de restauració i rehabilitació en béns d’interès patrimonial o espais públics, va ser pels arquitectes Miquel Orellana i Rubén Heras, per la restauració del Castell Nou de Flix.
Pel que fa al Premi Territori i Sostenibilitat, destinat a projectes de desenvolupament urbanístic i promoció de l’entorn natural, va anar a parar als arquitectes Jordi Segura i Rosa Poyo, per la intervenció a la plaça Baranova i el seu entorn al Centre històric de Tivissa. En la mateixa categoria, hi va haver una menció especial pels arquitectes Jornet Llop Pastor SLP, per la modificació puntual del POUM de Tortosa en el barri de Sant Jaume.
En la categoria del Premi d’Arquitectura Jove, per a arquitectes menors de 40 anys, el distintiu va ser pels arquitectes Josep Camps i Olga Felip, pel Centre Cívic de Ferreries.
Els parlaments finals van ser a càrrec del consell de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que va dir que “cal crear dinàmiques de competència i reivindicar la bellesa arquitectònica”. Va afegir que “el client sempre espera que es compleixi amb la particularitat de l’encàrrec i un compromís és fer un projecte de foment de la qualitat de l’arquitectura”. En relació a la IV Mostra d’Arquitectura de les Terres de l’Ebre, digué que “és un plaer poder demostrar que més enllà de Barcelona hi ha vida intel·ligent i molt de talent” i que “s’ha d’intentar pujar el nivell de qualitat de les obres dels pobles i ciutats”. També va fer referència a l’avantprojecte de llei de la Generalitat de Catalunya i va felicitar a tots els arquitectes seleccionats per la mostra.
L’exposició fotogràfica amb les imatges de les obres presentades en la IV Mostra es podrà visitar a la Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa fins el 26 d’abril.
La Mostra ha estat possible gràcies al recolzament de la Diputació de Tarragona, l’IDECE, l’Escola d’Arquitectura de la URV, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Obra Social “La Caixa”, així com la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu de Tortosa i l’Ajuntament de Tortosa.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 20 de març de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada