divendres, 10 d’abril del 2015

L'Ajuntament de Tortosa adquireix la casa natal de l'escultor Agustí Querol al barri de Santa Clara







Estudiar la seva rehabilitació i honorar la memòria d’Agustí Querol, són els principals objectius d’aquesta actuació

L’Ajuntament de Tortosa ha signat l’acord d’adquisició de la casa natal de l’escultor Agustí Querol (1860-1909), ubicada al número 11 del C/ Pujada de Santa Clara. Aquesta tarda s’han presentat els detalls a la seu de l’Associació de Veïns de Santa Clara.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que “avui mateix hem adquirit definitivament la casa natal de l’escultor, que passa a formar part de la història del nostre patrimoni”. Ha explicat també que el seu objectiu és “rehabilitar-la, restaura-la i estudiar els usos que pot tenir, perquè s’ha d’honorar la memòria d’Agustí Querol, un fill il·lustre de Tortosa”. En relació a la casa, ha fet especial menció al treball de documentació i verificació de dades dut a terme per part de la Núria Gil i en Joan Sabaté i a la vegada ha explicat que es va descobrir que en una revista local del Segle XX, “La actualidad”, hi havia un extens reportatge dedicat a la figura de l’escultor que es publicà al voltant de la seva mort. En aquesta revista s’ha pogut trobar una fotografia de la casa, on s’explica que havia estat vivint amb els seus pares i que en els seus orígens era un antic forn de pa.
“Volem fer un espai que sigui visitable, potser un centre d’interpretació o una casa museu”, ha afegit Bel.
Finalment, ha agraït la col·laboració de Gil i Sabater, per tal de fer possible l’adquisició d’aquesta casa.
Per la seva banda, la director de l’antena cultural de la URV, Núria Gil, ha explicat que fa molts anys que està estudiant l’obra de Querol i que ha pogut compartir moltes experiències amb Joan Sabaté.
Joan Sabaté, expert en l’obra de Querol, ha destacat la seva “sorpresa en aquesta descoberta monumental” i ha explicat que “aquesta casa era propietat d’una família de Barcelona i estava en venda, però finalment ha estat possible comprar-la i cedir-la a l’Ajuntament de Tortosa en benefici a la col·lectivitat”.
El regidor de cultura, Joaquim del Pino, s’ha mostrat satisfet per l’adquisició “d’aquest immoble tan important” i ha reiterat l’interès en què es converteixi en un espai visitable per als ciutadans i turistes.
Des de l’Associació de Veïns del barri de Santa Clara, el seu president, Manolo Canalda, també ha volgut dirigir el seu agraïment a l’Ajuntament de Tortosa i als impulsors del projecte “per l’adquisició de la casa natal d’Agustí Querol, tan important per al barri de Santa Clara”.
Agustí Querol (1860-1909) va ser un dels escultors més rellevants del nostre territori de finals del s. XIX. Estudià a Barcelona i a Roma i la seva obra va ser especialment reconeguda a l’Estat Espanyol. Va ser el màxim representant de la figura retòrica de finals del s. XIX a l’Estat Espanyol i mostrà una gran habilitat i domini tècnic. Va obtenir diversos premis i reconeixements a nivell internacional. L’any 1911, la família de l’escultor va cedir tota la seva obra al fons del Museu de Tortosa.
En el marc d’aquesta actuació, recentment s’estan duent a terme altres activitats per tal de recuperar i posar en valor la figura de l’escultor, com és el cas de l’adquisició del bust “Mestizia”, per part de l’Ajuntament de Tortosa, així com la breu recuperació del pedestal de l’escultura de Mossèn Sol, d’Àngel Acosta, que presidirà la nova plaça, un cop s’hagi rehabilitat.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 24 de març de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada