diumenge, 12 d’abril del 2015

Acte d'homenatge a Rosa Mª Molas








Es descobreix una placa commemorativa en motiu del bicentenari del naixement de Rosa Mª Molas

L’Ajuntament de Tortosa ha descobert la placa commemorativa de bicentenari del naixement de Rosa Mª Molas als Jardins Salvador Videllet, situats al carrer que duu el mateix nom de la santa.
Rosa Maria Molas va néixer a Reus el 1815 i va morir a Tortosa el 1876. Des de ben jove mostrà la seva sensibilitat pels més necessitats i per la pobresa del moment.
Essent mestra de professió, el 1849 arriba a Tortosa amb l’objectiu de fer-se càrrec de la Casa de la Misericòrdia de Jesús, per als nens del poble. Més endavant, assumeix la tasca de dirigir l’Hospital de la Santa Creu de Jesús.
Per poder exercir la seva tasca en aquests llocs, el 1857 decideix fundar una nova congregació anomenada “Germanes de la Consolació”, que posa sota el mandat del bisbe de Tortosa. La congregació va estendre’s ràpidament per totes les Terres de l’Ebre i la demarcació de Tarragona, on encara hi trobem col·legis concertats d’aquesta ordre religiosa en els nostre dies.
La Diòcesi de Tortosa inicià un procés de beatificació per Rosa Mª Molas, en el qual fou proclamada santa pel Papa Joan Pau II el 1988.
L’acte ha comptat amb la presència de les germanes de la Consolació de Tortosa, l’alcalde, Ferran Bel i el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Antoni Martí, entre d’altres autoritats de la ciutat.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha esmentat la importància de commemorar el bicentenari del seu naixement, fent referència a l’acte d’homenatge que s’ha celebrat la mateixa setmana a Reus, on “es va posar en valor la feina feta per les Germanes de la Consolació al llarg dels anys”. Ha destacat alguns dels fets rellevants de la tasca de Rosa Mª Molas, com ho és “la fundació de la congregació de la Consolació a Tortosa i la incorporació de tantes germanes a Tortosa i al convent de Jesús”.
Ha dit que “no es pot entendre la història de Tortosa sense saber el que va fer Rosa Mª Molas, ja que la seva acció arriba a tot arreu” i que “la gran família de la Consolació ha fet molt de bé durant aquests anys a tota la gent que necessitava el seu consol”.
En relació a l’homenatge, digué que “la Santa ja tenia un carrer amb el seu nom a la ciutat, però feia falta un altre reconeixement perquè era molt pobre per a la ciutadania de Tortosa” i que “aquesta placa vol explicar i recordar breument tot el que va fer als qui visitin Tortosa i als ciutadans”. També ha destacat la frase de Rosa Mª Molas que presideix la placa: “Només desitjo que el pobre sigui servit i que Déu sigui lloat”.
La Germana Superiora de la Congregació de la Consolació de Tortosa ha agraït a l’Ajuntament de Tortosa aquest homenatge que “contribuirà a perpetuar la memòria de la mare” i ha mostrat la seva satisfacció i la de totes les germanes en la distinció.
Ha lloat “la fortalesa de la Santa en defensa del drets dels més desvalguts” i ha recordat que aquest any estarà dedicat a la recuperació de la vida consagrada de Maria Molas, des de l’Església.
L’acte ha conclòs amb la interpretació de la cançó “Mª Rosa Molas”, per part de dues germanes de la Consolació i que ha comptat amb l’acompanyament cantat del nombrós públic assistent, molts d’ells lligats a la família de la Consolació de Tortosa.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 28 de març de 2015


Redactat per: Irene López


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada