diumenge, 19 d’abril del 2015

Balanç de mandat de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel





La realització de més de 500 actuacions del PAM i un govern sòlid, cohesionat i transversal, són els principals eixos d’aquest mandat

El Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre ha organitzat, com tots els anys, la valoració del mandat (2011/2015) de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, a la Cambra de Comerç de Tortosa. L’acte ha comptat amb una nombrosa assistència de càrrecs institucionals, com el Delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, els regidors del govern municipal o els directors dels serveis territorials, entre d’altres membres i representants de la societat.
Un dels primers punts del balanç ha estat l’apartat de governació interna, on Bel ha destacat “la solidesa, la cohesió i l’acció transversal” del Govern Municipal d’aquests quatre anys i també “la recerca de la complicitat amb el personal de la institució”.
Pel que fa a la secció de governació externa, ha parlat d’algunes de les actuacions més recents, com el Reglament de Participació Ciutadana, la nova seu electrònica de l’Ajuntament o la reforma del SAC. Ha volgut recordar el Segell “Infoparticipa 2014”, un reconeixement a la transparència, que ha rebut l’Ajuntament de Tortosa, un dels pocs de Catalunya en aquest àmbit.
L’alcalde ha fet un apunt sobre les mocions dels Plens municipals, per explicar que s’aproven una de cada tres mocions presentades pels grups opositors.
Així doncs, en aquest mandat s’ha aprovat un 28% de les mocions presentades pel PSC, un 47% del grup d’ERC, un 35% d’ICV-ET i un 50% del PP, que només n’ha presentat 3.
Centrant-se en la relació amb les altres administracions, ha parlat del Consell Comarcal del Baix Ebre, que ha recolzat projectes com el nou embarcador fluvial o el Punt Jove del Centre Cívic de Ferreries o de la Diputació de Tarragona, que ha destacat per la carretera Tortosa-Bítem i la propera reforma del Pont de l’Estat, de la qual s’ha responsabilitzat d’un 85% dels costos de l’obra. També s’ha referit al Govern de l’Estat Espanyol que ha recolzat les obres del Pla de Restauració (Aquamed i nous pous) o la rehabilitació del Pont del Ferrocarril en el nou Pont Roig, que conforma tot un ampli itinerari de la Via Verda i del Passeig fluvial de la ciutat.
Ferran Bel, no s’ha deixat de mencionar la tasca feta des del Govern Català, que ha recordat que “encara està en deute amb el nostre ajuntament”.
Des de la Generalitat s’han dut a terme projectes com el nou traçat i soterrament de la C-12, l’Aparcament del Centre Històric (que ha finançat íntegrament), el nou centre educatiu de Sant Llàtzer, l’Institut-Escola de Jesús, la nova oficina de turisme del Museu de Tortosa, les nombroses actuacions emmarcades en el Pla de Foment Turístic, les obres del PINCAT o el recent consultori mèdic de Campredó.
La gestió de la institució, ha estat un altre dels temes que Bel no ha volgut passar per alt, recopilant el més destacat com: l’eliminació de l’extrajudicial, la reducció de l’endeutament, la racionalització en la despesa, la transparència en la gestió econòmica i la reducció de càrrecs de confiança i de regidors de dedicació exclusiva, que han suposat un estalvi de 817.000€ en el quadrienni.
A continuació, s’ha referit al Pla d’Actuació Municipal (PAM), el qual compta amb un grau d’acompliment del 91,7%, el que suposaria un total de 500 actuacions ja realitzades o que s’estan executant. L’alcalde ha qualificat aquestes xifres de “molt difícils”, ja que “ens trobem en un context econòmic molt complicat per a les administracions”.
Així doncs, en l’anàlisi per àrees del PAM, l’apartat més extens ha estat per l’àrea d’urbanisme, de la qual en destaca l’actuació de la Plaça Mossèn Sol, el projecte d’obertura de les vistes de la catedral a la façana fluvial, la rehabilitació d’edificis amb el PINCAT, l’Avinguda Canigó, les millores d’inundabilitat de la plaça de la Unió i l’esforç en el manteniment de la ciutat, en el qual Bel ha destacat que “s’han asfaltat i pavimentat més de 30 carrers i places al llarg de tot el mandat, i no només ara per les eleccions, com diu molta gent”. Entre aquests espais, en destaquen el carrer David Ferrando, el Camí del Mig, l’arranjament de la plaça de l’Auditori o la Plaça Joaquim Bau.
En l’apartat de Seguretat ciutadana, el més rellevant ha estat la creació de l’UOS (la Unitat Operativa de Suport) que ha tingut molta activitat i la reducció de l’índex de convivència i d’acte delictius amb uns nivells “difícils de superar”.
En l’àrea de Serveis a les Persones, ha parlat dels seus tres àmbits (social, salut i ensenyament), entre els quals destaca el projecte 6-16, el servei de mediació, el menjador social i el programa “Compartim taula”.  De l’àmbit de salut en destaca l’adquisició de la Clínica Terres de l’Ebre, l’assoliment de fer de Tortosa una ciutat cardioprotegida, el nou Consultori del Baix Ebre o les millores de l’Hospital Verge de la Cinta.
Pel que fa a la secció de la regidoria d’Esports, l’alcalde, Ferran Bel ha dit “que s’han fet moltes remodelacions en les instal·lacions esportives, com el velòdrom i la pista d’atletisme, però no podem estar contents en tot, perquè em sap molt greu que el projecte de la piscina no s’hagi pogut fer” i que aquest “és un projecte pendent que tirarem endavant després de les eleccions i en el qual no hem de tornar a cometre el mateix error”.
D’altra banda, en destaquen bones intervencions com el circuit saludable entre Tortosa, Jesús i Roquetes, els nous vestidors de l’Estadi Municipal Josep Otero, les instal·lacions dels desfibril·ladors (DEA) a diferents equipaments de la ciutat o l’organització de diferents competicions esportives d’elit com la Mitja Marató.
De Cultura, ha fet especial menció a la recuperació del Museu de Tortosa, l’adquisició del fortí de Tenaces, la restauració de l’emblemàtica màquina del Carrilet, la intervenció d’art efímer “A Cel Obert”, el nou web de Tortosa turisme, la medalla Gimeno, la nova biblioteca de Campredó o l’adquisició de la casa natal de l’escultor Agustí Querol. En la mateixa línia, de Turisme, destaquen les actuacions del Pla de Foment Turístic, el Centre d’Interpretació de la Setmana Santa, la rehabilitació i restauració del manantial de l’Esperança, la campanya de promoció turística per televisió, l’App Guiarium disponible per a android i IOS o la nova senyalització horitzontal.
En relació a Medi Ambient i Sostenibilitat, en destaquen els 11km de carril bici que fan de Tortosa una ciutat més sostenible, el projecte de futur de la creació d’una àrea de lleure per a gossos, el distintiu al Delta de l’Ebre: Reserva de la Biosfera, punts d’aigua forestals o les campanyes en contra de l’incivisme d’excrements de gossos a la via pública.
De Fires i Festes s’ha referit a la cavalcada de Reis, referent al territori, la nova Casa de la Festa, la Festa del Renaixement, la consolidació del nou format de les Festes de la Cinta, la introducció d’un nou certamen firal al calendari tortosí, TortosAntic, la 1ª Fira de col·leccionisme i d’antiguitats de les Terres de l’Ebre, el manteniment de reforma de l’Expo-Ebre, la consolidació de la Festast i el nou web de Fira Tortosa, entre d’altres.
En la cloenda del balanç, l’alcalde, Ferran Bel ha volgut dirigir un agraïment als 12 regidors que l’han acompanyat al llarg del mandat i ha deixat clar que “no és un projecte de Ferran Bel ni de CIU, és un projecte de ciutat” i que “aquest gran projecte mostra el treball conjunt que cal posar en valor”.
En el posterior torn obert de preguntes per als mitjans de comunicació, es va fer referència al projecte de les piscines, del qual l’alcalde explicà que “s’ha de prioritzar la col·laboració público-privada” i que “presentaran el nou projecte abans de les municipals”. Afegí que “se’ns pot acusar de moltes coses però almenys no ens poden dir que no ho hem intentat, perquè n’hi ha d’altres que parlen molt però en 8 anys no van fer ni mitja ratlla”.
També va tornar a sortir un dels temes més polèmics de la ciutat, el monument franquista, sobre el qual, Bel , va afirmar que “és una polèmica artificial dels que governaven la ciutat fa 8 anys i que no van fer cap acció i van catalogar el monument com a bé d’interès cultural” i que “només es pot resoldre amb el Reglament de Participació Ciutadana, on ens comprometem a fer una nova consulta ciutadana i fer un projecte en positiu”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 30 de març de 2015


Redactat per: Irene López


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada