dimarts, 14 d’abril del 2015

Nombrosa assistència a les jornades de portes obertes al manantial de l'Esperança i a la muralla del segle XIV






Tortosa Turisme ha organitzat visites guiades per donar a conèixer els nous atractius turístics de la ciutat

L’Ajuntament de Tortosa i Tortosa Turisme han impulsat unes jornades de portes obertes els caps de setmana del 21 i 22 i del 28 i 29, per visitar la restauració del manantial de l’Esperança (antic Balneari d’en Porcar) i la rehabilitació de la muralla del segle XIV del barri de Remolins.
Les jornades han comptat amb una nombrosa assistència, especialment en les visites guiades organitzades per part de Tortosa Turisme i que tenien el seu inici als Jardins del Príncep.
Cal esmentar però, que les jornades van ser prorrogades un altre cap de setmana, ja que en el primer, els forts aiguats del cap de setmana van impedir que s’acostessin tots els visitants. No obstant però, malgrat la pluja, desenes de persones van participar en les visites guiades.
L’actuació que s’ha dut a terme des de l’Ajuntament de Tortosa, consistia en recuperar l’antic Balneari d’en Porcar, restaurant tot l’espai que conforma l’aiguaneix, les escales d’accés, la gruta i els brolladors.
L’antic Balneari d’en Porcar té els seus orígens en el primer terç del segle XIX, quan Jaume Tió i Noé va construir les primeres instal·lacions destinades a usos higiènics.
El balneari, però, deu el seu nom a un propietari posterior: Manuel Porcar i Tió, qui el 1883 va ampliar les instal·lacions animat pels bons resultats dels anàlisis de les seves aigües, que van descobrir que tenien unes excel·lents propietats medicinals. Concretament, eren aigües bicarbonatades ferruginoses, indicades per al tractament del reuma i l'anèmia, entre altres patologies.
El balneari d'en Porcar es va complementar amb un teatre, construït tot just on avui hi ha la pista poliesportiva de Remolins. L'alta societat de l'època va convertir aquest espai en un referent de l'oci i la salut a la ciutat.
Tot aquest recinte, documentat en època medieval com a propietat del convent de Santa Clara, fou ocupat per les religioses salesianes durant bona part del segle XX i, finalment, adquirit per l’Ajuntament de Tortosa l’any 1970.
L'any 1989, l’Ajuntament aprovà la proposta de la Fundació José Celma Prieto de fer un museu d’escultures de Santiago de Santiago als Jardins del Príncep.
D’altra banda, també s’ha rehabilitat el tram de la muralla del segle XIV, ubicada al barri de Remolins, i que consta d’un recorregut de 200 metres des de la Torre del Célio, fins a les Avançades de St. Joan. A més, també s’ha adequat un pas elevat que recorre la muralla, una sèrie de plafons informatius sobre el manantial del Porcar i la mateixa muralla.
El projecte es complementa amb altres actuacions com la rehabilitació del conjunt escultòric de Santiago de Santiago, als Jardins del Príncep, la instal·lació d’un plafó il·lustratiu o la renovació del punt d’informació turística dels Jardins del Príncep.
L’actuació també ha comptat amb la recuperació de les voltes del manantial, així com els accessos de les escales, l’enllumenat o la senyalització.
L’execució de l’obra ha estat a càrrec de Construccions Miquel Pla i la direcció posterior, per part de GUMTSA. Ha estat finançada pel Pla de Foment Turístic.
Des de Tortosa Turisme, s’ha informat que en breu s’habilitarà una porta d’accés per a tots els ciutadans que vulguin visitar la muralla i encara no hagin pogut fer, per tal que no s’hagi d’arribar creuant tots els Jardins del Príncep i pagant l’entrada.
Les jornades de portes obertes han comptat amb una gran assistència per part de la ciutadania i dels visitants al llarg dels dos caps de setmana. A partir d’ara, la ciutat de Tortosa disposa d’un nou atractiu turístic des d’on s’hi contemplen unes magnífiques vistes de la ciutat.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 29 de març de 2015


Redactat per: Irene López





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada