dijous, 11 d’agost del 2016

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, assisteix als Dinars Cambra de Tortosa





·      Carles Puigdemont: “És tremendament anormal que un país com Catalunya, que és una de les locomotores d’Europa, hagi de tenir aquesta incertesa sobre les decisions estratègiques del corredor del Mediterrani”.

Puigdemont condemna “les infraestructures impròpies d’un país competitiu” que té Catalunya, al davant del cercle d’empresaris ebrencs

Durant la seva visita a Tortosa, el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha assistit al cicle Dinars Cambra, que organitza anualment la Cambra de Comerç de Tortosa. Al dinar han estat presents els màxims representants empresarials i institucionals de les Terres de l’Ebre. No obstant, no han pogut ser presents el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Chavarria, i el gerent de la Cambra, Francesc Minguell, ja que es trobaven en un viatge de negocis i l’avió de tornada no els ha permès arribar a Tortosa a l’hora prevista.
El President Puigdemont ha iniciat el seu parlament tot indicant les xifres econòmiques positives del 2015, com el creixement absolut de més de 16.300 empreses exportadores o el fet que la indústria catalana creixi cada cop més. Ha explicat que aquestes xifres permeten “tenir il·lusió de mirar el futur de manera diferent”. A més, l’atur es troba tres punts per sota de la mitjana espanyola, una tendència que “s’està consolidant”, i les inversions estrangeres al país han augmentat un 240%.
Puigdemont ha reconegut que Catalunya es troba “en un context d’insuficiències crítiques inadmissibles” pel que fa a les infraestructures que vertebren el país, unes infraestructures que ha qualificat d’“impròpies d’un país competitiu i de pes econòmic”, com ho és Catalunya. En aquest sentit, ha destacat que “és tremendament anormal, molt anormal, que un país com Catalunya, que és una de les locomotores d’Europa, hagi de tenir aquesta incertesa sobre les decisions estratègiques del corredor del Mediterrani”.
“Si us plau no us hi acostumeu, no us hi resigneu”, ha demanat Puigdemont, dirigint-se a tots els empresaris, en relació a la situació que sofreix el país. A més, ha estat contundent deixant clar que “aquesta bandera no la podeu  abaixar mai, els empresaris” i “heu de fer costat a l’hora de prendre decisions efectives per al territori”.
El cap de l’Executiu ha parlat de les “infraestructures impròpies, els incompliments certificats de l’Estat espanyol que, fins i tot, són incompliments crònics amb els quals pot ser esperen que ens hi acabem acostumant i nosaltres direm que no, o l’asfíxia de l’Administració per a la dinamització del territori”. Així doncs, segons Puigdemont, la situació de l’Administració “afecta els pagaments de l’Administració pública, els deutes dels Ajuntaments, l’economia, les empreses i les famílies” i ens trobem amb “una Administració mal finançada i un punt humiliada financerament”. Puigdemont ha lamentat que des de l’Estat espanyol “ens envaeixin sistemàticament les competències constitucionals” i que ara vulguin “laminar l’acció exterior” perquè “el Consell de Ministres ha demanat un estudi per saber si ens poden tallar les ales en una cosa fonamental per a l’economia i per al talent, com és anar pel món a vendre”.
El President de la Generalitat ha explicat que “l’Estat que se suposa que ens hauria de protegir ens asfixia financerament, no compleix els compromisos, no fa infraestructures... i ens vol limitar la capacitat que ens reconeix l’Estatut de tenir acció exterior”. “S’imaginen que això fos a l’inrevés, sense aquest ofec financer? – s’ha preguntat dirigint-se als empresaris- “Si tinguéssim capacitat de fiscalitat per a les PIMES, les xifres de l’atur, una xarxa d’ambaixades que procurés pels vostres interessos, una xarxa de treballadors públics que anés pel món explicant les potencialitats del país... creieu que les xifres serien les mateixes? No. I ja són bones, eh, però serien molt millors”.
Així de contundent ha estat quan ha defensat que Catalunya és un país amb recursos que podria ser molt millor i quan ha demostrat als empresaris que, el català, és un govern sòlid. A tots ells els ha demanat que persisteixin “en la demanda no només democràtica, sinó també intel·ligent de les reclamacions del país per autogovernar-se allà on és essencial per a l’economia i per a la gent del país”. En relació al Govern de la Generalitat, ha destacat que “tenim una majoria parlamentària llarga” i que “tenim solidesa, solidaritat i convicció”.
Al mateix temps, s’ha mostrat crític amb la situació política que es viu a Espanya, tot preguntant-se “Què creieu que tranquil·litza més els mercats? Allò que intranquil·litza més els mercats europeus és la situació política espanyola”.
Finalment, ha referit que “Nosaltres estem treballant i la llista és llarga, i per això no ens truquen”, ha sentenciat. “Espremerem fins l’última lletra totes les competències que tenim assignades” perquè “ens preocupa el futur de la gent, el futur que ve determinat per la salut de la nostra economia. I això no ho fan els fons d’inversió estrangers, ho feu tots vosaltres amb la vostra feina cada dia”. Per tant, doncs, ha posat punt i final al seu discurs, tot preguntant-se retòricament, “quin millor govern que el català per entendre aquest moment?”.
A continuació, els diferents empresaris han col·laborat fent diverses preguntes al President que ha anat contestant degudament. Al dinar també han assistit el conseller d’empresa i ocupació, Jordi Baiget, i el conseller d’interior, Jordi Jané.
La seva visita a Tortosa a finalitzat ben entrada la tarda, després de reunir-se amb representants de les diferents associacions veïnals de la ciutat, d’anar a una entrevista i de visitar les noves vistes al riu de la catedral de Tortosa amb la remodelació de la façana fluvial, feta fa pocs mesos, que permet que la ciutat llueixi d’unes noves vistes que deixen veure la façana barroca de la mateixa catedral amb tot el seu esplendor.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 29 de gener de 2016


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada