diumenge, 14 d’agost del 2016

L'Ebre torna a estar present








Unes 50.000 persones s’uneixen en contra del Pla Hidrològic a la multitudinària manifestació de la PDE a Amposta

“L’Ebre sense cabals és la mort del Delta”, aquest ha estat el clam unànime que ha aplegat unes 50.000 persones vingudes des d’arreu del país en la manifestació més multitudinària que ha organitzat mai la Plataforma en Defensa de l’Ebre.
Una immensa riuada de gent ha tenyit de blau els carrers de la ciutat d’Amposta, tot cridant consignes en contra del Pla Hidrològic de Conca i dels transvasaments.
Moments abans d’iniciar la mobilització, l’organització ha decidit eixamplar el recorregut inicial d’1,7 km per tal de permetre l’entrada de tots els manifestants. No obstant però, els carrers de la capital del Montsià s’han vist totalment desbordats fins al punt que en el moment de l’arribada de la capçalera de la manifestació al Pont Penjant, encara hi havia centenars de persones concentrades al punt de sortida.
L’inici del recorregut  ha tingut lloc a les 12:00h al Parc dels Xiribecs, al llarg del qual s’hi han anat disposant totes i cadascuna de les pancartes de la manifestació.
Cal destacar, però, que a diferència d’altres manifestacions de la PDE, aquesta ha comptat amb la col·laboració de la gent de l’Aragó, en contra de l’embassament del pantà de Yesa, o de representants del País Valencià. A més, l’ANC, l’AMI i Òmnium Cultural han donat el seu suport des del començament fent arribar representants de les respectives sectorials de Catalunya al territori.
La manifestació de la PDE ha defensat la seva postura en contra de la recent aprovació del Pla Hidrològic de Conca que estableix al nostre territori uns cabals mínims i insuficients pel que fa a la preservació de la fauna i la flora autòctones, així com per a tots aquells cultius de regadiu, com l’arròs. Alhora també afecta a tots aquells que s’hi dediquen, ja que es veuran greument perjudicats per aquesta regulació.
A més, tot plegat comportaria una imminent desaparició del Delta a causa de la falta de sediments, que cada cop són menys, i que ajuden a la seva conservació i preservació.
D’altra banda, destacar també la important presència dels principals representants del govern de la Generalitat i dels eurodiputats del Parlament Europeu.
En les declaracions als mitjans, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha destacat que “aquest pla aprovat pel govern del PP en funcions és un pla dolent per al Delta de l’Ebre i per als regadius perquè no prioritza la seva modernització ni sostenibilitat”. Ha afegit que “la manifestació històrica d’avui ha fet palès que la força de la gent és, simplement, impressionant” i que “el Govern està treballant amb criteris científics per defensar el cabal ecològic de l’Ebre”.
Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha recordat que “la mobilització social, les institucions i Europa tornaran a salvar l’Ebre i la seva gent” i ha destacat que “estem convençuts que la Unió Europea tindrà un paper decisiu a l’hora d’aturar aquest pla”.
A més, també cal destacar la presència de diferents eurodiputats, com és el cas del convergent Ramon Tremosa, que tot i estar exclòs de la delegació d’eurodiputats que visitarà el territori l’endemà de la mobilització a causa del vet del PP, no s’ha estat de defensar que “per salvar el Delta de l’Ebre, l’economia que ens cal és la de Portugal” i que “fins que no siguem independents, l’Ebre no estarà salvaguardat”.
L’eurodiputat, Ernest Urtasun, ha afegit que “primer s’han d’establir els cabals mínims i després, si sobra aigua, s’han d’establir-ne els usos, i no pas a l’inrevés com ho està fent aquest pla”.
El portaveu de CDC al Parlament de Catalunya, Jordi Turull, ha volgut destacar que “el que fa el Govern de l’Estat amb les Terres de l’Ebre, no s’atreveix a fer-ho amb Portugal”, mentre que la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà, ha dit que “la manifestació en defensa del riu i del Delta de l’Ebre ha estat històrica, emocionant i en benefici de tots”.
A més, també hi ha assistit diversos alcaldes i regidors dels municipis veïns, com és el cas del mateix alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, o l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha destacat que “avui tot el país ha dit que vol salvar el Delta de l’Ebre” i que “cal garantir uns cabals ecològics dignes al tram final del riu Ebre”.
Des de la PDE, ja es va posar de manifest que el motiu de la manifestació era estratègic, ja que com ja s’ha dit, l’endemà està programada una visita oficial al territori per part d’una delegació del Parlament Europeu que es reunirà amb els membres de la plataforma per tal de valorar l’impacte del pla hidrològic i les seves conseqüències. A més, els membres de la PDE, també es reuniran amb el President del Govern, Carles Puigdemont, per valorar la mateixa manifestació.
Així doncs, en finalitzar el recorregut es van realitzar uns parlaments per part dels diferents membres de la PDE.
La representant de la plataforma, Matilde Font, ha volgut donar les gràcies als màxims representants del govern català, així com agrair la presència de la gent d'Aragó “que no volen més embassaments”.
Per la seva banda, Susanna Abella, ha posat de manifest el fet que “lo riu és vida és dir prou a tots els transvasaments” i que “no és que vulguem que ningú regui, nosaltres volem una pagesia de veritat”.
Un altre representant, Joan Panisello, ha dit que “un govern en funcions va aprovar un atemptat per Catalunya” i que “cal evitar que s'apliqui el pla, Europa tampoc ho permetrà, per sentit comú i per raons tècniques”. Ha afegit que “demà cal que els eurodiputats vegin les repercussions negatives del pla” i ha explicat que en aquells moments encara hi havia gent al punt de concentració.
El manifest de la mobilització ha estat llegit per part de la catedràtica en periodisme, Amparo Moreno, que ha parlat “d'un govern amb supèrbia i en funcions que no ha atès les reclamacions fetes des d'Euskadi, València, Catalunya i Aragó” i ha dit que “l’incompliment de les consideracions europees i posar en perill el Delta, pot fer perdre les conviccions polítiques i ambientals”. Ha afegit que “entre tots hem de garantir un Ebre viu i digne”.
Finalment, el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha dit que “el pla s’ha aprovat en un govern en funcions i amb tots els seus membres imputats”. A més, ha volgut dirigir-se a la gent de l’Aragó, dient que “tenim moltes coses en comú, perquè els regants són uns especuladors d’aigua” i que “farem una denúncia de tots els pagaments i estafes de ACUAMED”.
Ha volgut recordar que “tot és un Loby que fa de l’aigua un negoci i que gent com Cañete o Tejerina són els responsables, ara investigats i abans imputats”. Ha dit també que “el ministeri de Medi Ambient espanyol està sota sospita perquè ho ha fet tot s’esquena a Catalunya, al sentit comú i a la gent de les Terres de l’Ebre”.
Dirigint-se a tots els manifestants els ha dit que ja no se’ls pot demanar res més i ha recordat que “aquesta manifestació ens servirà de carta de presentació per a la visita oficial de demà de la Comissió Europea, on els remarcarem que hi intervinguin ells directament”. Ha aprofitat per encoratjar a les darreres generacions que se sumen en la defensa de l’Ebre que “no abandonin mai la lluita perquè no té color i que defensin l’Ebre per davant de tot”.
Per acabar, també ha deixat clar que “a partir d’ara la paraula transvasament desapareixerà dels documents, però n’apareixeran d’altres com bancs d’aigua, interconnexions de xarxes... que també volen culminar amb l’Ebre” i ha recordat que “lo riu de vida som la gent de les Terres de l’Ebre” i ha fet seu, un cop més, el clam més sentit durant la jornada “Lo riu és vida! No al transvasament! Visca les Terres de l’Ebre!”
A l’acte també s’hi ha volgut sumar alguns cantants del territori com Riu en So, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Josep Bordes, Sílvia Ampolla o Joan Rovira, que han dedicat cançons especials per a aquest dia o bé hi ha volgut aportar el seu gra de sorra.


Amposta (Montsià), Terres de l’Ebre, 7 de febrer de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada