dijous, 2 de juliol del 2015

Conferència "Reserva de la Biosfera: Què fem? On volem anar?"





La UNESCO Tortosa organitza una conferència sobre les Terres de l’Ebre, Reserva de la Biosfera al Casal Tortosí

Aquesta tarda el biòleg, Josep Aragonès, ha impartit la conferència “Reserva de la Biosfera: Què fem? On volem anar?”, organitzada per part de la UNESCO Tortosa i que forma part del cicle de conferències que la mateixa entitat ha dut a terme al Casal Tortosí.
Josep Aragonès, ha explicat que “les Reserves de la Biosfera han estat impulsades per la UNESCO i tenen com a funcions: la conservació del patrimoni natural i cultural, el desenvolupament, potenciar la recerca i el coneixement en l’àmbit local i transferir-lo a un ús sostenible”.
Fent referència a les Terres de l’Ebre, ha dit que “tenen una gran biodiversitat, molts ecosistemes amb diferents espècies, espècies endèmiques als Ports i al Delta...” i que “dels 52 municipis de les Terres de l’Ebre, 7 van ser exclosos per culpa de la central nuclear, al presentar la candidatura”.
Ha explicat que el distintiu de Reserva de la Biosfera comprèn 360.000 hectàrees amb un total de 182.521 habitants i amb tres zones nucli, com el PN dels Ports, el Delta de l’Ebre i l’espai d’interès natural de la Serra de Cardó.
Ha dit que “s’haurà de redactar un reglament que reguli l’ús de la marca de la Reserva de la Biosfera, un fet que pot generar un gran conflicte perquè cal donar-li un valor, evitar ser banal, assegurar l’accés dels usuaris i donar-li una resposta adequada”.
En relació al pla de gestió,  ha explicat que engloba la gestió dels patrimonis naturals, la qualitat i cohesió social del riu Ebre i de l’impacte socioeconòmic de les comarques, l’economia verda (sectors econòmics emergents amb una gran capacitat de generar ocupació), la bioeconomia i la recerca en comunicació i divulgació.
Pel que fa a l’economia verda, ha dit que “la Reserva de la Biosfera és un laboratori a escala territorial per desenvolupar accions de manera sostenible per al territori, posant en valor la conservació del seu patrimoni natural mitjançant aquesta economia i la circular i fomentant la societat en coneixement” i que “el consell executiu de la Generalitat aprova la gestió de l’economia verda i circular basada en el cicle biològic, en les energies renovables, les 4 R i la simbiosi industrial, creant sinergies en diferents sectors”.
Finalment, ha fet referència a la creació de l’Smart Areas, un projecte semblant al de l’Smart City de Barcelona, dient que “aquest conveni de col·laboració garanteix una gestió eficient dels serveis i recursos, potencia noves formes d’interacció entre persones, col·lectius i institucions i fomenta iniciatives del funcionament de l’Smart Ebre”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 9 de juny del 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada