divendres, 31 de juliol del 2015

Es presenta l'exposició "Una panoràmica de la Tortosa renaixentista. Wyngaerde 1563", als Reials Col·legis







L’Arxiu Històric de les Terres de l’Ebre programa aquesta exposició per als dies de la XX Festa del Renaixement per tal de posar èmfasi en el llegat del segle XVI tortosí

“Una panoràmica de la Tortosa renaixentista. Wyngaerde 1563” és el títol de la nova exposició que organitza l’Arxiu Històric de les Terres de l’Ebre, juntament amb l’Ajuntament de Tortosa, amb motiu de la XX edició de la Festa del Renaixement.
Aquest matí, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el director de l’Arxiu Històric, Albert Curto, i el regidor de Festes, Domingo Tomàs, han presentat els detalls d’aquesta mostra als Reials Col·legis, l’edifici més emblemàtic del segle XVI de la nostra ciutat.
L’exposició, pretén posar en valor, un cop més, la important riquesa patrimonial i documental de la nostra ciutat per tal d’apropar-la als ciutadans tortosins, així com als vinguts d’arreu. Aquest cop, l’Arxiu Històric s’ha volgut centrar en un dels testimonis més rellevants de la Tortosa del segle XVI i que més han ajudat a l’hora de documentar el passat de la ciutat, o bé, les tasques de recreació històrica de la singular Festa del Renaixement. Estem parlant dels gravats de les panoràmiques de la Tortosa de l’època renaixentista que va dibuixar el pintor flamenc Anton Van der Wyngaerde al 1563. Wyngaerde va rebre l’encàrrec per part del rei espanyol, Felip II, de plasmar diferents ciutats del regne. Al 1563 arribà a la nostra ciutat des d’on elaborà dues il·lustracions.
La primera, des del marge dret del riu Ebre, representa la façana fluvial de la ciutat amb el Pont de Barques, l’únic pas existent sobre el riu Ebre, així com representa amb un gran detall i virtuositat elements claus de la ciutat com el Cap de Pont, la Creu de Terme, o, fins i tot, un ajusticiat a la forca. Pel que fa a l’altra, des del fortí de Tenaces, s’hi representa el sector de la Vilanova, amb el portal de Vimpeçol, les Hortes de Pimpí, la murada i el call, entre d’altres.
En declaracions als mitjans, el director de l’Arxiu Històric de les Terres de l’Ebre, Albert Curto, ha dit que “aquest gravat és d’una riquesa excepcional” i que “no totes les ciutats d’aquella època han tingut la fortuna d’haver heretat una imatge tan precisa de com era la Tortosa del 1.500”. Ha afegit que “la idea de l’exposició és donar a conèixer la imatge exemplar de Wyngaerde per posar-la a l’abast de tothom i identificar els diferents elements” i que “el dibuix ofereix molts detalls, no només des del punt de vista urbanístic o arquitectònic sinó també dels paisatges i dels costums de l’època”. Curto, ha destacat la importància d’aquest gravat per conèixer el traçat urbanístic de l’època i ha defensat que “aquesta exposició que s’organitza en el marc de la Festa del Renaixement, està pensada, especialment, per a la gent de Tortosa”, dels quals també ha lamentat que “sovint no tenim la resposta ciutadana que desitjaríem i els turistes acaben visitant les exposicions amb més freqüència que els que som d’aquí”. També ha remarcat que “és una llàstima que encara hi hagi una part de la població, especialment la més jove, que visqui en la ignorància de la documentació i de la història de Tortosa, perquè només des de la ignorància és com a llarg termini pot acabar desapareixent aquest llegat tan important de la ciutat”.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dit que “aquesta exposició intenta explicar la Tortosa del Segle XVI, però ho fa des de la perspectiva del segle XXI” i que “pretén identificar quins llocs emblemàtics de la Tortosa del segle XVI avui encara tenen reflex. Alguns mantenen el mateix estat com la Torre del Célio i d’altres que han estat objecte de transformació com la Torre del Riu o el Pont de Barques”.
A més, també ha volgut agrair la nova iniciativa impulsada des de l’Arxiu Històric de les Terres de l’Ebre i ha recordat que “ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Tortosa” i que “aquesta mostra representa un al·licient més per visitar els Reials Col·legis”. Finalment, ha encoratjat els ciutadans i turistes a que “visitin aquesta exposició en el marc de la XX edició de la Festa del Renaixement”.
Cal destacar també que el gravat compta amb la senyalització de diferents punts claus de la ciutat que es complementen amb imatges de l’actualitat on s’explica quina va ser la seva història i com estan avui en dia. Així, permet una més fàcil identificació i ubicació dels espais per part dels visitants. Al mateix temps, l’exposició disposa d’un total de dotze llibres i documents del segle XVI on s’evoca la vida social, política o administrativa d’aquells temps. Alguns d’aquests documents són els pergamins dels reis espanyols Felip I i Felip II, el Llibre d’Establiments (1586), el Llibre de Clavaria (1569), El Llibre de Costums o, fins i tot, el Llibre de Fogatges.
L’exposició es podrà visitar durant els quatre dies de la XX edició de la Festa del Renaixement a l’edifici més distingit del segle XVI de les nostres terres, els Reials Col·legis.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 21 de juliol de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada