diumenge, 12 de juliol del 2015

L'Ajuntament de Tortosa reobre el refugi antiaeri nº 4 i el fa museïtzable







Diferents empreses turístiques de la ciutat organitzen visites guiades al refugi antiaeri més gran de la ciutat. El carrer on està ubicat passa a anomenar-se C/ E. Hemingway

L’Ajuntament de Tortosa ha reobert el refugi antiaeri número 4, construït durant la Guerra Civil i el més gran de la ciutat. El refugi es troba ubicat al darrera de l’antic cinema Fèmina i transcorre tot el subsòl del barri del Garrofer on finalment connecta amb un altre del C/ Teodor González.
Destaca per ser el refugi més important de la ciutat de Tortosa durant l’època de la Guerra Civil, moment en el qual la ciutat va ser fortament bombardejada, gràcies a les seves profundes galeries d’1m d’amplada per 2m d’alçada i amb capacitat per a 400 persones. Les galeries són d’un total de 120m de llargària i foren excavades pels mateixos ciutadans en un terreny argilós de còdols arrodonits que, posteriorment, es van revertir amb maó i formigó. També tenen diverses cavitats als laterals per encabir a la població i encara s’aprecien les restes de l’enllumenat de l’època al sostre.
El refugi tenia tres portes d’accés però amb la reobertura es va decidir anul·lar-ne una pel mal estat del tram final del refugi i l’elevat cost de reconstrucció. Al llarg del seu recorregut també es poden observar diferents signatures a les parets que probablement van fer els ciutadans tortosins que s’hi van refugiar, tot i que, també n’hi ha de posteriors, fetes pels nens que hi entraven a jugar.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el regidor de turisme, Alfredo Ferré; el responsable de la museïtzació del refugi i gerent de l’empresa ABS, Toni Balada i el comissari de l’exposició “Sota un núvol de pols groga. Tortosa, ciutat bombardejada”, Toni Royo, van presentar tots els detalls de la seva reobertura i museïtzació el passat 27 de març.
A l’exterior del refugi s’hi ha instal·lat un plafó informatiu en diferents idiomes i que està basat en la documentació utilitzada en l’exposició “Sota un núvol de pols groga. Tortosa, ciutat bombardejada” que va tenir lloc a Tortosa l’any passat. Narra els fets ocorreguts a la Tortosa de la Guerra Civil, com ho és l’atac del 18 d’abril del 1938, moment en el qual Tortosa passa a ser front de guerra i s’inicia la Batalla de l’Ebre, on la ciutat va ser fortament bombardejada i va rebre un total de 68 atacs aeris. El plafó també compta de diverses fotografies o, fins i tot, del mapa de la ciutat on s’indiquen molt detalladament els principals nuclis bombardejats i la quantitat de metralla que hi va impactar.
A més, a l’entrada del refugi també s’ha instal·lat un altre panell informatiu sobre l’escriptor i cronista de guerra dels EUA, Ernest Hemingway, al seu pas per Tortosa en temps de guerra. Al mateix temps, en el passat ple municipal es va aprovar la proposta del mateix equip de govern en relació que es canviï el nom del carrer on es troba el refugi i a partir d’ara passi a anomenar-se C/ E. Hemingway.
El principal atractiu de la museïtzació de l’interior del refugi antiaeri és la instal·lació que reprodueix als visitants la sensació i l’angoixa real que van patir els tortosins i tortosines refugiats mentre la ciutat sofria els bombardejos més importants. La simulació comença a la meitat de la cambra del refugi on hi ha un seguit de bombetes de filament que s’encenen just en el moment en què s’apaga el llum general del refugi. Comença a sonar la botzina d’avís de bombardeig i se senten les passes i els xiuxiuejos dels habitants que entren al refugi. A continuació, s’aprecia perfectament el soroll dels motors dels avions que sobrevolen la ciutat i els impactes de les bombes al seu pas. Gent que crida d’espant, plors i silenci, fins que, finalment, torna a sonar la sirena que informa els ciutadans que, per uns instants, ha tornat la calma a la ciutat.
A més, en el seu procés de museïtzació també s’han instal·lat diferents cartells publicitaris del bàndol republicà a l’interior del mateix refugi, així com diversos rètols d’avís i les auques de la Generalitat de Catalunya i del Consell de Sanitat de Guerra que explicaven els passos a seguir en cas d’atac aeri.
Els treballs de manteniment i reobertura del refugi han estat realitzats per part de la Brigada Municipal de Manteniment i Serveis, mentre que el procés de museïtzació ha estat finançat íntegrament pel Pla de Foment Turístic.
Cal recordar que a banda de l’atac del 38, la nostra ciutat va patir altres atacs molt greus com el conegut Divendres Negre, on en només vuit hores van produir-se 13 atacs aeris, on van caure un total de 59.000 kg de bombes i, en finalitzar la guerra, 2.400 edificis van necessitar ser restaurats.
Així doncs, el fet d’haver reobert el refugi antiaeri número 4 de la ciutat i posar-lo a l’abast de la ciutadania és una mostra més d’aquest procés iniciat ara ja fa un any per tal de recuperar la memòria històrica tortosina, al mateix temps que ampliar l’oferta turística i de qualitat del municipi.
Ara, mesos després de la seva reobertura, l’empresa turística Terra Enllà i Conficon, organitzen visites guiades al refugi amb diferents horaris i idiomes per tal de donar-lo a conèixer, especialment, entre la població més jove.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 14 de juny de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada