dissabte, 22 d’agost del 2015

Presentació del cartell de les Festes de la Cinta 2015 i entrevista al seu autor







“El cartell esdevé una mena de signatura de caràcter propi per tal de posar èmfasi en el nom de la patrona”, explica el seu autor, Ignasi Barrera

El passat dijous 6 d’agost, es va presentar el cartell de les Festes de la Cinta 2015 per part de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el regidor de Festes, Domingo Tomàs, i l’autor del disseny, Ignasi Barrera.
La lletra “C”, la inicial del nom de la patrona, és la icona que encapçala el cartell de les Festes de la Cinta 2015 i que destaca a sobre d’un fons de color groc llimona. Al seu interior, hi són representats diferents elements del tradicional seguici festiu de la ciutat.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va explicar que “aquesta és la imatge gràfica de la Festa que pretén distingir els elements del seguici festiu i destacar la inicial de la patrona” i va recordar que, un any més, “es mantindrà el model participatiu que permet generar un ambient de festa sense paralitzar la ciutat”. Finalment, va voler agrair al dissenyador del cartell, Ignasi Barrera, “la feina feta en l’elaboració d’aquest cartell” per part de l’estudi de disseny gràfic, Saeta.
Per la seva banda, el regidor de Festes, Domingo Tomàs, va avançar que “aquest any es recupera el concert de final de Festes per part de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries” i que també “cal destacar els concerts dels Amics de les Arts, Gertrudis i Manel Fuentes”. Aquest darrer però, es celebrarà al marge de les Festes en el mateix dia de la proclamació de les pubilles i pubilletes, el 29 d’agost, i ha estat organitzat per part del Restaurant “El Parc”.
Per tal de conèixer millor com va sorgir la idea d’aquest cartell, des de Què Fem a Tortosa? hem parlat amb els seus dissenyadors, Ignasi Barrera i Núria Matheu, de l’estudi de disseny gràfic Saeta.
Saeta és un estudi de comunicació global i que ja fa 13 anys que està en funcionament. Un dels seus lemes és “oferir solucions comunicatives en tots els àmbits” i tenen com a principal objectiu esdevenir la primera agència de disseny i comunicació on-line de les Terres de l’Ebre. A banda d’encàrrecs de cartells de Festes, també elaboren manuals corporatius, dissenyen eslògans de campanyes per a les empreses o marxandatge promocional de les mateixes, entre d’altres.
“C de Cinta”, aquest és el títol del cartell de les Festes de la Cinta 2015 que presenta una gran lletra “C” de tipografia Times Serif de formes arrodonides que recorden “el moviment i el dinamisme de la cinta de la Patrona i de la mateixa Festa”, segons ens ha explicat la dissenyadora, Núria Matheu.
A més, vol donar importància al fet que les festes majors de Tortosa tenen nom propi, el de la Cinta, a diferència de moltes altres poblacions on les festes majors duen el nom del municipi que representen. Així doncs, “el cartell esdevé una mena de signatura de caràcter propi per tal de posar èmfasi en el nom de la patrona i alhora representar els elements més populars a través de les figures del seguici festiu”, ens ha explicat el dissenyador, Ignasi Barrera.
A l’interior de la lletra “C” hi són representades les quatre parelles centrals dels gegants de la nostra ciutat, les dues Cucaferes, el Bou, l’Àliga, els cavallets i una bona representació dels nans tortosins.
-Entrevistadora: Com va sorgir la idea d’aquest cartell, què li van demanar?
-Ignasi Barrera: Va ser un encàrrec de l’Ajuntament on el client (briefing) ens va demanar una imatge gràfica de les Festes i que recordés la tradició, el seguici festiu. També havíem de plasmar l’essència de les Festes, en aquest nou model de només 5 dies.
-E: És la primera vegada que fa un cartell de Festes?
-I. Barrera: No, en 13 anys de funcionament de l’empresa, hem elaborat 8 cartells de les Festes de la Cinta.
-Núria Matheu: A més, també he elaborat cartells per a la ciutat de Barcelona i aquest any farem el de les festes majors de Bítem.
-E: El resultat d’aquest cartell és la idea originària o van presentar altres propostes des d’un inici?
-I. Barrera: En un inici vam presentar sis propostes inicials, de les quals després en van quedar tres i aquesta va ser la guanyadora.
-E: Per quina raó han optat per fer el fons del cartell d’aquest color?
-I. Barrera: Vam presentar diferents variants de colors càlids per determinar l’inside de la proposta, però, finalment, es va optar per aquest color groc llimona que és el punt mig entre el groc i el verd clar.
-E: I pel que fa al color del contorn del seguici festiu?
-N. Matheu: El contorn del seguici festiu, la lletra “C” de “Festes de la Cinta” i l’any; recorden el color granat de l’antic símbol corporatiu de l’Ajuntament de Tortosa i el grana de les bandes de les pubilles.
-E: Què ha significat per a la seva empresa aquest encàrrec tan especial?
-I. Barrera: És tot un honor com a estudi que hagin confiat amb nosaltres per aquesta tasca.
-N. Matheu: És un honor, però també demostra el valor afegit d’aquesta tasca i que ens ho passem molt bé fent cartells.
-E: Ja per finalitzar, quin simbolisme voleu que tingui aquest cartell de cara a la ciutadania tortosina? I de cara als visitants?
-I. Barrera: Volem aproximar les Festes a la gent i que se sentin representats per aquest cartell.
-N. Matheu: La gent de fora ha de fixar-se en la il·lustració i amb els gegants perquè els podran reconèixer tots quan vinguin a Tortosa.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 13 d’agost de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada