dimecres, 5 d’agost del 2015

Reportatge de la XX Festa del Renaixement a Tortosa








La XX Festa del Renaixement tanca les seves portes amb “una valoració molt positiva” pel que fa a la venda d’entrades i a la nombrosa assistència de visitants

Del 23 al 26 de juliol, la ciutat de Tortosa ha acollit la XX edició de la Festa del Renaixement, també coneguda pel seu subtítol “l’esplendor d’una ciutat al segle XVI”.
La tercera setmana del mes, Tortosa, s’ha traslladat al segle XVI comptant amb més de 70 espectacles diaris, prop de 3.000 persones vestides d’època i diferents companyies vingudes d’altres països que han acabat consolidant la Festa del Renaixement més rellevant dels seus temps i que ha batut el seu rècord d’assistència als espectacles d’aforament limitat més destacats de la cartellera.
Durant els quatre dies de la Festa, Tortosa reneix engalanada amb tapissos, teles, vegetació variada, ensenyes i estores per tots els carrers i barris d’aquesta insigne ciutat. A més, des d’un dels llocs més emblemàtics de la ciutat, el Castell de la Suda, les banderes dels diferents Trasts de Defensa han onejat ufanoses al vent, sempre amb l’empara, és clar, de l’estendard de la Vegueria.
Com ja és habitual, els tortosins i tortosines també s’impliquen plenament amb la Festa, ja sigui vestint-se d’època, col·laborant-hi, posant el Taulell al Carrer o bé guarnint balcons, façanes o edificis amb l’insígnia de la Vegueria, tapissos, flàmules o vegetació variada. D’altres però, prefereixen sortir al carrer, visitar els actes i les cerimònies i implicar-se activament amb la Festa del Renaixement tot convertint-se amb ciutadans propis del segle XVI.
La XX Festa del Renaixement ha tancat les seves portes amb “una valoració molt positiva” pel que fa a la venda d’entrades i a la nombrosa assistència de visitants. Així s’hi ha referit l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, juntament al regidor de Festes, Domingo Tomàs, en una primera valoració als mitjans, poques hores abans de posar punt i final a la XX edició de la Festa del Renaixement.
Tot i que encara és complicat facilitar dades d’assistència, l’alcalde de Tortosa o Procurador en Cap, Ferran Bel, ha destacat dues dades molt significatives com ho són el fet que “a data d’avui portem recollit en volum de brossa, més d’un 20% del total recollit en la passada edició” i que “la venda d’entrades dels espectacles de pagament també ha crescut en recaptació un 20%”, un fet molt significatiu tenint en compte que encara falta comptabilitzar les entrades que es venguin en els darrers passis.
Espectacles com La Dansa del Dervitx, de la companyia Tornals o Les Gàrgoles, dels francesos Du Chaland, han exhaurit les entrades en tots els seus passis. El mateix alcalde ha valorat de forma positiva aquest fet, podríem dir que excepcional, dient que “hi ha espectacles modestos que han venut les seves entrades de forma especial” i que “la certa recuperació econòmica fa que la gent torni als espectacles d’aforament limitat que són de pagament”.
Pel que fa a l’ocupació de nous espais durant la Festa, ha explicat que “cada any estem fent créixer en espais la Festa, que aquest any ha incorporat tota la Plaça Mossèn Sol. Una incorporació molt potent que per molta gent ha resultat el descobriment d’un nou entorn i d’un espai ja consolidat per a la Festa del Renaixement”. També ha referit l’entrada en funcionament del nou aparcament soterrat del Centre Històric que ha funcionat molt bé i ha permès millorar l’entrada pel C/ Montcada i fer més fluïda la mobilitat en aquest sentit.
Així doncs, tot plegat, ha reafirmat l’alcalde, que “són dades que ens fan concloure que ha vingut més gent, i sinó, que han consumit molt més”.
Ha afegit que “l’any passat es va notar més presència de visitants estrangers, una tendència que aquest any ja s’ha consolidat”, com en el cas del turisme francès que va a l’alça o també l’increment dels de parla anglesa. A més, a l’igual que l’any passat, aquest dissabte van venir de públic més de 150 turistes russos que estiuegen a Salou. Aquest acord ha estat possible gràcies a les tasques dutes a terme per part de l’Ajuntament de Tortosa i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona amb els operadors internacionals de la Costa Daurada.
Finalment, ha posat en valor el fet “d’internacionalitzar la Festa i fer-la més gran”.
Per la seva banda, el regidor de Festes, Domingo Tomàs, s’ha sumat a la valoració feta per l’alcalde i ha destacat que “tenim un públic excel·lent” i que “hem de fer un reconeixement especial al dissabte, sobretot per la tarda tant potent en la qual tots els carrers eren rius de gent”.
Ha dit que “no hi ha hagut incidències rellevants pels carrers de Tortosa” i que “cal destacar les sis branques principals de la mobilitat de la ciutat: l’entrada pel C/ Canvis, el C/ de la Rosa, el C/ del Vall i les vies de pas com el C/ Montcada, un carrer de servei i d’accés al pàrquing del Casc Antic, o el Passeig de Ronda i la Plaça Mossèn Sol”.
Ha afegit que “la Festa ha fet tota la feina que havia de fer per tal que tots els barris del conjunt històric de la ciutat estiguin connectats i acullin espectacles de gran format”. Des de l’organització també s’ha informat que les companyies visitants es mostren satisfetes dels espais que s’han consolidat perquè “són espais molt adequats per a les actuacions” i que “els espectacles de pagament han funcionat molt bé gràcies a la cultura de l’esforç, del treball i la constància que fan que la gent valori molt positivament el fet de pagar una entrada a un preu assequible i veure l’espectacle en un espai tranquil”.
L’acte inaugural de la XX Festa del Renaixement, va donar el tret de sortida a l’atapeïda agenda d’activitats. L’acte va tenir lloc, com tots els anys, a la Plaça de l’Ajuntament, a l’escenari de la qual van anar-se coneixent els espectacles més representatius d’aquesta edició.
Durant l’acte es lliurà l’Estendard de la Festa del Renaixement, fins ara custodiat per La Fanfara de la Vegueria, al grup de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, en reconeixement dels seus 20 anys d’espectacle amb la Festa i pel fet d’haver estat guardonats recentment amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
La inauguració va ser presidida per l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el pregoner de la Festa, el conseller d’agricultura, Jordi Ciuraneta, juntament a la resta d’autoritats, des del balcó de la Casa Consistorial. En motiu de la Festa del Renaixement, les autoritats de la ciutat prenen el relleu del segle XVI i es converteixen amb molt magnífics procuradors.
Tot seguit es va fer la tradicional Cerimònia d’Obertura de Portes de la ciutat, al Portal del Romeu, amb l’entrada de les banderes de la Ciutat i de la Vegueria a la Tortosa del segle XVI, amb l’acompanyament del Seguici dels Procuradors.
A la plaça de l’Absis els senyors procuradors van jurar el seu càrrec i van menjar cireretes, al igual que es feia en la cerimònia tradicional de l’època. El Molt Magnífic Procurador en Cap, Ferran Bel, va rebre les claus de la ciutat i va impartir uns parlaments inaugurals.
El Procurador en Cap va iniciar el seu discurs dirigint un agraïment a la resta de Procuradors i Procuradors en Cap dels 20 anys de la Festa i va dir que “és una edició molt especial”. Va recordar que “en l’anterior mandat, dels 21 regidors van haver 21 Procuradors” i va lamentar que aquest any no hagi pogut ser així, ja que, no tots els membres del consistori s’han volgut sumar a la causa.
En record a aquests antics procuradors, va voler fer especial esmena “a un procurador que ens va acompanyar durant 16 anys de la Festa, Pere Panisello”, al qual se li va lliurar un quadre amb el gravat del segle XVI, del pintor flamenc Anton Van der Wyngaerde.
Ferran Bel va recordar també “la implicació de totes les entitats, persones i ciutadans vestits d’època que han fet gran aquesta Festa”, però va dirigir el més solemne dels reconeixements a una persona que es va implicar des del primer dia amb la Festa del Renaixement, participant-hi, especialment, des de la Colla de Gegants i Dolçainers de Tortosa i que recentment ens ha deixat, estem parlant de Juanjo Caballé.
A continuació, va parlar de la Festa del Renaixement i del fet d’haver assolit el repte de la XX edició, dient que “la Festa ha evolucionat per a bé i la ciutat, també. És un element de projecció i promoció de la ciutat, un element d’autoestima” i que “la Festa va posar en valor el Centre i Nucli Històric de Tortosa perquè no ens podíem permetre tenir-lo com el teníem”.
“Hem recuperat la Plaça Mossèn Sol, del barri del Rastre, una feina que no fa exclusivament l’Ajuntament, sinó que es fa amb el treball i l’esforç dels veïns i veïnes”, reconeixia el Procurador en Cap alhora que demanava un fort aplaudiment per la feina feta des del teixit associatiu de la ciutat.
D’altra banda, va agrair al Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, el fet d’haver acceptat la invitació com a pregoner de la Festa i va destacar que “és una persona de la Palma d’Ebre que coneix molt bé la ciutat i que ara té una responsabilitat a la Generalitat de Catalunya en una conselleria molt important per aquest territori”.
Finalment, va dir que “continuarem treballant molts anys més per projectar Tortosa i la seva Festa arreu de tota Europa” i va desitjar una molt bona Festa del Renaixement a tots els tortosins i tortosines.
Per la seva banda, el Procurador de la Festa, Domingo Tomàs, va dir que “és una Festa de referència gràcies al treball de molts” i que “és admirable veure els camions de material i la gent que treballa fins la matinada per preparar-ho tot pel gran moment”.
Va destacar també “les entitats culturals que participen a la Festa, els actors, restauradors i comerciants que la fan possible” i “l’Administració pública que és la peça essencial que fa que aquesta cadira no balli”.
El Pregoner de la Festa, Jordi Ciuraneta, va agrair que “la dedicació i l’impuls inicial de la Festa es mantingui i es reforci amb el coneixement i el rigor històric” i va dir que “és una acció social de garantia de proximitat i d’èxit”. Va explicar que “hem d’emmirallar-nos en la Festa del Renaixement per entendre el moment transcendent que viu el país”.
Ciuraneta es va mostrar “afalagat” de representar els pagesos i ramaders, la menestralia, en haver acceptat la invitació del seu amic Ferran Bel.
A més, va fer referència a les seves arrels amb el nostre territori dient que “vaig arribar a les portes de la vostra ciutat confiant trobar allò que necessitava” i que el seu treball com a degà en la parròquia de Sant Blai i l’estret lligam amb el seu tiet, van continuar la seva relació amb Tortosa.
Va destacar “la transformació i millora de l’entorn” d’una ciutat que, segons el conseller, “és un símbol de centralitat que configura els Països Catalans”, una Tortosa “atenta amb les necessitats dels altres i que ha convertit les oportunitats amb intercanvis”, al igual que la seva societat tortosina, “capaç de gestionar el canvi dels models socials”.
Va explicar que la Festa del Renaixement “és un exemple singular de la gent que se situa al bell mig de l’escena”, igual que hauria de fer “la ciutadania de Catalunya per fer seu el dret de decidir com construir el futur del nostre país”.
No es va deixar de parlar del riu Ebre, del qual digué que “el riu sempre ha estat el principal camí de transport de mercaderies i també de persones, el nexe de les relacions comercials i humanes que ens fa sentir tal com som”. Va parlar també dels ciutadans del segle XVI que “van començar un camí cap al progrés de la societat que es reflecteix en el caràcter i la singularitat de la vostra realitat”.
De la Festa, també va afegir que, “els tortosins recupereu un bocí de la història i en feu Festa i heu d’estar orgullosos i convençuts de la vostra importància” i que “cal que s’ampliï l’oferta cultural i lúdica a propis i forasters” per tal que “joves i grans obrin les portes dels seus cors i se sentin partícips de les energies que van moure a tots aquells que ens han precedit”.
Finalment, va dir que durant aquests dies, la ciutat “ens convida a mirar-la amb uns altres ulls, fixant-nos en els detalls bonics i fent-nos un lloc als obradors dels artesans, o bé gaudint de les Llepolies de la Festa, les tavernes i els espectacles”. A més, va recordar que “Tortosa defensa la cultura i la seva llengua igual que va fer Cristòfor Despuig” i que “avui tinc el compromís personal de sumar-me al vostre esforç”.
L’acte va concloure amb un record per a la Vegueria de Tortosa, on procuradors, pregoner, ciutadans i visitants van fer seu el crit:
Terra d’aigua,
Terra d’un riu,
Visca la Vegueria de Tortosa,
Visca!
Divendres, el segon dia de la Festa, es va inaugurar “Lo Taulell al Carrer”, a càrrec del President de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa, Josep Mª Chavarria, i que va comptar amb la presència de les famílies nobles i dels senyors procuradors.
El Procurador en Cap, Ferran Bel, va donar les gràcies al teixit associatiu i comercial de la ciutat per “aquests 18 anys de Taulell al Carrer que han garantit l’èxit de la Festa”. Va explicar que “cal col·laborar per impulsar l’economia de la ciutat i la seva dinamització” i que “segons l’estudi de l’impacte econòmic de la Festa realitzat per la URV, 20 anys després, l'impacte és molt important i amb moltíssim recorregut perquè els límits són llunyans i ja els anirem assolint”. També va voler agrair al nou president de la Cambra de Comerç el fet d’haver acceptat la invitació.
Finalment, va encoratjar a tothom “a tirar endavant aquesta grandíssima tasca” i va dir que “gràcies a l’ajut de tots, la XXI edició de la Festa tindrà un context econòmic molt més ampli que l’actual”.
Per la seva banda, el President de la Cambra de Comerç, Josep Mª Chavarria, va destacar “la importància del comerç que tenim avui i dia, modern i competitiu” i va reconèixer “els antics comerciants de la ciutat que transportaven els productes amb el llagut”. També va felicitar l’agrupació de comerciants “per aquesta iniciativa que ja està consolidada” i va recordar que “cal treballar per impulsar el turisme i les Terres de l’Ebre”.
El mateix dia per la tarda es va fer la Cerimònia de jurament dels arxivers de la ciutat a l’Espai Sant Domènec, per tal de recordar un dels oficis més prestigiosos de l’època, ja que, eren els responsables de custodiar tota la documentació de l’Arxiu de la ciutat, on hi havia els sistemes financers, les ordenances i els acords, entre molts més documents. L’acte, merament protocol·lari, al igual que es feia al segle XVI, va comptar amb la presència dels Procuradors de la ciutat i el director de l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto.
Per la nit, es va celebrar el tradicional Ball de les Famílies Nobles per celebrar el casament entre Francesc Corder i Aldonça Despuig, filla de Cristòfol Despuig. El casament originari tingué lloc el 1564 i el matrimoni, d’una de les famílies més importants de la nostra ciutat, tingué 7 filles i 4 fills. El Ball va ser amenitzat per les tradicionals cançons d’època a càrrec de La Suterranya.
Pel que fa a dissabte, el Seguici dels senyors Procuradors va recórrer les zones comercials de la ciutat, el Mercat d’Època i el Mercat del Vall per tal de donar la benvinguda als firaires vinguts d’arreu. A les 20h del vespre, es van entregar els estendards a les Famílies Nobles, per part del Procurador en Cap i del Procurador de Festes als Reials Col·legis.
Diumenge, el darrer dia de la Festa, es va celebrar la Missa d’Època amb els càntics espirituals del Cor Flúmine a la Catedral de Santa Maria de Tortosa, on van assistir-hi les Famílies Nobles i els Procuradors de la ciutat.
Per la tarda, va tenir lloc la Gran Desfilada dels Grups Participants a la Festa del Renaixement, que va aplegar unes 2.000 persones. En acabar l’acte es va fer la simbòlica Cerimònia del Tancament de Portes, amb els Procuradors de la ciutat acompanyats de la Fanfara de la Vegueria, dels Abanderats de la Festa i de Les Gàrgoles. La ciutat es va acomiadar, un any més, de l’esplendor viscuda durant aquests dies, veient tancar les portes d’una Festa i de tot un segle.
Tot i això, a les 23:30h els Abanderats de la Festa del Renaixement van fer una actuació final de cloenda a la Plaça de l’Absis i a les 00.00h es va acomiadar el segle XVI amb els Focs d’Artifici de fi de festa.
Durant els quatre dies de la festa també es van poder visitar els espectacles itinerants i de carrer, entre els quals hi destaquen Els Gaiters de l’Aguilot, el Ball de Cavallets, El borni i els auvegles, els Abanderats de la Festa, el Terç de Vescomte de Castellbò, la Fanfara de la Vegueria, Va de Vent, la Fa de Tortosa, Ordo Vagorum, La Suterranya o Lei Joglars d’Ébre, entre d’altres.
Entre els espectacles itinerants cal fer especial esmena als vinguts d’altres països, com és el cas de Les Marchands du Puy, La Tropa Tornals, Faëlh, L’estendard i l’Oriflama i Errants (França), Strella do Dia (Portugal), els Abanderats d’Arezzo (Itàlia), Tryzna (Polònia) i Turdión, Grimorium, Jabardeus i Les Oques del Castell (Espanya).
Els més petits també van poder gaudir de la festa amb diferents activitats, com ara el Passeig amb ponis, la presentació del conte “Descobrint el Renaixement: Una aventura al Castell de la Suda de Tortosa” amb visita al Castell de la Suda i el Contacontes del Renaixement, a càrrec d’Irene López, la falconeria i els vols d’exhibició a les muralles, el Mag Dalmau “Lo Tortosí”, a càrrec del mag Iñaki, els Jocs de sempre, extrets del quadre de Pieter Brugel a la Casa Gil de Federic i La Fragua, a la plaça de la Immaculada.
A més, també es va recrear la vida quotidiana de l’època als diferents campaments de la ciutat; el Campament de les Quincalles, el Campament del Terç, el Campament de les Cavallerisses, el Campament del Pou, el Campament dels Pescadors i el Campament dels Abanderats.
Els visitants van poder passejar pels estrets i tortuosos carrers del Casc Antic, tot observant les paradetes del Mercat d’Època i el Mercat del Vall, així com visitar El pati dels artesans, de l’Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre, Lo Taulell al Carrer a les zones comercials de la ciutat i l’exposició de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre “Una panoràmica de la Tortosa renaixentista. Wyngaerde 1563”.
Com a últim apunt, cal destacar un altre dels punts claus de la Festa, els espectacles de pagament i aforament limitat, entre els quals s’ha de fer especial menció a Les Gàrgoles, de la companyia francesa Du Chaland i La Dansa del Dervitx, de la companyia Tornals, que van exhaurir les entrades de tots els passis.
Entre d’altres espectacles de pagament o d’aforament limitat d’origen forà, en destaquen Los Mercatores, del Théâtre de l’Alauda, El ball de les ardents i El foc del Cormyr, de la companyia Dragons du Cormyr.
A més, també es van poder veure obres de teatre i actuacions de companyies locals com és el cas de El secret de la Torreta, de La Jueva de Tortosa, Cantem a l’amor cortès, de la coral Vent de Dalt, Els mals d’amor de Pantalone, de l’Escola Municipal de Teatre, La Cantina dels Galifardeus, del Jove Cor Flúmine o La Celestina, de Lo TAT.
Però, sense cap mena de dubte, no podia faltar un clàssic de la Festa, La Taverna d’Enrico, que va celebrar el seu vintè aniversari, un any més des de les Avançades de Sant Joan. L’espectacle va comptar amb l’actuació de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, entre d’altres actuacions i va tornar a ser l’espectacle autòcton capdavanter a la cartellera dels de pagament.
Durant els quatre dies, es va poder gaudir del Mengeu de Festa, que aquest any presentava un plat ben especial, El Conill ab pebrada bruna, una mena de salsa que ja s’utilitzava a l’antiga Roma, d’un sabor agredolç i que serveix d’acompanyament dels plats típics de carn de caça com la llebre, el senglar o el cérvol.
Els visitants van poder tastar-lo a les diferents tavernes i establiments participants a La Ruta de la Saboga, a més de degustar els menús de l’època del Renaixement que van oferir prop d’una vintena de restaurants.
I per aquells que ho van preferir, van poder tastar les Llepolies de la Festa, que aquest any van incorporar un dolç semblant a una magdalena, amb figues fresques al seu interior, els Biscuits alts ab figues fresches.
“Què ha de tenir un poble per a fer-se gran que no tinga Tortosa? Primerament, bon clima, bon siti, molt comerci per la mar i per lo riu i també per la terra, dos ports a la mar, e igual distància a les tres principals ciutats de la Corona, i en la mateixa està la de Mallorca; molta còpia d’avaries, de sal i de peix major, de varietat i abundància de fruites, gran longitud i latitud de térmens, molta llibertat per sos privilegis i, ab tot açò, la veem tan poca com és!”
Així és com l’escriptor més rellevant del segle XVI català i tortosí, Cristòfol Despuig, descrivia i lloava la seva ciutat, Tortosa, amb totes les seves riqueses i es preguntava per què és tan poc valorada sent tot un referent a la Corona Catalanoaragonesa en el seu llibre “Los Col·loquis de la Insigne Ciutat de Tortosa”.
Partint d’aquesta idea i havent estudiat el quadern “Host i Cavalcada”, el 31 de maig de 1996 naixia La Festa del Renaixement, com a conseqüència de la realització d’un treball per part del Consell Comarcal del Baix Ebre.
Arran d’això, es va plantejar la possibilitat de recrear el passat medieval, l’època de més esplendor de la nostra ciutat. El creador del projecte fou Ramon Cardús, l’actual president honorífic de la Festa del Renaixement.
Però, per què és important per a la ciutat haver assolit els 20 anys de Festa? Bàsicament, perquè el treball per part dels historiadors, la documentació històrica, l’estudi dels diferents ambients on té lloc la festa i els objectius que es van fixar el primer any de la festa, han estat claus per a aconseguir que la festa millori, es promocioni en l’àmbit internacional i s’impliqui la ciutadania.
La Festa del Renaixement serveix de referència per a altres festes de recreació històrica del segle XVI. El 2005 va rebre la Placa d’Honor del Turisme de Catalunya i està declarada Festa Local d’Interès Turístic de Catalunya i Fiesta de Interés Turístico Nacional.
Un dels principals objectius segueix sent el fet de promocionar la festa arreu del territori i aquest any, amb motiu de la seva XX edició, es va fer un concert commemoratiu per part de Jordi Savall & Hespèrion XXI a la Catedral de Santa Maria de Tortosa.
Així doncs, un any més s’ha pogut viure de l’esplendor d’una ciutat al segle XVI on la Vegueria ha mostrat a tots els seus ciutadans i visitants com es cultiva l’art de viure i els ha endinsat, durant els dies de la Festa, en la gresca, els espectacles i la magnificència que tant la caracteritza.
I aquest serà el motiu pel qual de ben segur que guardaran un bon record de la nostra ciutat en la seva memòria per sempre més.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 26 de juliol de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada