divendres, 5 d’agost del 2016

Apareixen les primeres restes de la Dertosa Romana







Es troben restes de la muralla del segle XIV i carreus de la Dertosa Romana

Aquest dimecres, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la directora de l’excavació de l’empresa IBER, l’spin-off de la URV, Laura Bricio, han explicat els detalls de les primeres troballes que han sortit a la llum des que es finalitzà l’enderroc de les cases del davant de la Catedral.
L’arqueòloga ha explicat que els primers sondejos que s’han realitzat al solar dels antics edificis han permès descobrir un tram de la muralla medieval del segle XIV, que s’han documentat gràcies a la planimetria antiga. A més, també s’han trobat diferents carreus de l’antiga Dertosa Romana que es creu que s’havien reaprofitat en construccions posteriors.
De moment, les excavacions han baixat fins a tres metres per sota del nivell del carrer, però es preveu que es rebaixi molt més el nivell del terreny, per tal de millorar la precisió en els coneixements de la Dertosa Romana de cara a les futures excavacions.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que “des de l’Ajuntament esperem que durant el 2016 es finalitzin les excavacions, es redacti el projecte del nou espai públic i es pugui arribar a licitar abans de finals d’any, per tal de poder iniciar les obres el 2017”. Ha afegit que “de moment, s’està seguint el calendari previst del projecte”.
D’altra banda, també han informat que el fet que hagin aparegut diferents restes òssies evidencien l’existència d’una necròpolis que es clausurà l’any 1802, arran de la prohibició de cementiris annexos als espais religiosos.
Finalment, els arqueòlegs han explicat que estan apunt de finalitzar la primera fase de les excavacions i que afronten amb molt d’optimisme el repte de la segona fase de les excavacions que s’iniciarà durant els primers mesos del 2016, prèvia autorització del Departament de Cultura de la Generalitat.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 23 de desembre de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada