dijous, 4 d’agost del 2016

Audiència Pública dels Pressupostos i de les Ordenances Fiscals del 2016





L’Ajuntament disposarà d’un pressupost de més de 66,5 ME i pretén rebaixar l’endeutament per sota del 75%

L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha comparegut aquest dimarts en una audiència pública sobre els pressupostos i les ordenances fiscals del 2016 a la Sala Petita del Teatre – Auditori Felip Pedrell. Aquesta compareixença ha estat possible gràcies al nou Reglament de Participació Ciutadana que s’ha posat en funcionament en aquest nou mandat. L’audiència no ha comptat amb gaire assistència ciutadana perquè s’ha fet molt prop de les vacances de Nadal. S’hauria hagut de fer la primera setmana de desembre però no va ser possible perquè els diferents partits polítics es trobaven enmig de la recta final de la campanya electoral del 20-D. Així doncs, l’Audiència Pública té com a objectiu – segons ha explicat l’alcalde – posar a l’abast de la ciutadania el pressupost municipal del 2016 i la regulació dels ingressos tributaris a grans trets.


El Pressupost 2016:

Bel ha explicat que aquest pressupost “partia d’una complexa situació social i d’una dinàmica incerta”, a més, d’haver de complir “amb els instruments de control imposats pel govern de l’Estat”.
No obstant, l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat un pressupost general de 66.532.892,67€, un 6,65% superior a l’exercici anterior. El pressupost municipal serà de 32.276.033,84€, amb un increment d’un 3,69%.
Els nous pressupostos han comptat amb el vot favorable dels republicans que, seguint els compromisos de l’acord de governança estable, han contribuït en la redacció i amb els pertinents acords. La línia d’ERC es pot veure en algunes de les incorporacions a la partida pressupostària com és el cas del tiquet fresc, la consulta del monument (prevista per al maig o juny) i l’augment del finançament de les EMD’s.
A més, Ferran Bel, ha destacat que “aquest increment significatiu ha de tenir en compte que es destinaran 20,2 ME a GESAT, que gestiona l’Hospital de la Santa Creu de Jesús”. Això suposarà que s’incrementi en un 7,55% la variació d’aquesta partida pressupostària, arran de l’acord amb el Departament de Salut, Benestar i Família, per tal de dotar el centre de més serveis de diàlisi i drogodependències. També cal tenir en compte l’augment d’un 3,6% de les tarifes de la Generalitat, per tal que els treballadors recuperin el 5% del seu sou, tal i com indica el nou conveni laboral col·lectiu.


Les despeses i la reducció de l’endeutament:

Al mateix temps, també ha volgut informar de les diferents despeses que es troben a l’Ajuntament, com és el cas de l’estabilització de la despesa corrent, la política de contenció de la despesa del personal o la reducció de la previsió inicial de les despeses. Malgrat tot, Bel s’ha mostrat convençut en el fet que el consistori té prevista una reducció de l’endeutament en un 22%, el que suposaria una ràtio per sota del 75%. “Unes xifres que no s’havien assolit mai a la ciutat en les últimes dècades”, ha afirmat l’alcalde durant l’audiència al davant dels representants de la resta de grups municipals.



Els ingressos corrents i el problema amb la Generalitat:

Com ja hem dit anteriorment, el pressupost contempla uns ingressos financers i de capital d’uns 32,2 ME per a l’Ajuntament, que suposaran un increment d’un 1,2% dels ingressos corrents. Això s’ha aconseguit suprimint les inversions finançades en préstec que es feien anteriorment, per tal d’evitar l’endeutament. A més, Bel ha remarcat que “no s’ha augmentat la pressió fiscal dels ciutadans, amb la congelació de taxes i preus públics (com en el cas de l’Escola Municipal de Música i de Teatre), i s’ha rebaixat el tribut de la brossa”. També ha anunciat que durant el tercer trimestre del 2015, l’Ajuntament ha escurçat el termini de pagament a proveïdors per sota dels 60 dies. Amb aquest ajust, doncs, es preveu “complir al 100% amb la liquidació i tancar amb un estalvi net i un romanent positiu, com en els exercicis anteriors”.
D’altra banda, es preveu que, un any més, tornaran a baixar les subvencions finalistes per part de la Generalitat. I és que aquesta enceta un altre any sense rebre els ingressos procedents dels deutes amb l’Estat espanyol. Aquesta manca de finançament suposa que des de la Generalitat no puguin pagar els deutes que tenen amb els Ajuntaments, i aquests es vegin obligats a reduir les seves subvencions finalistes de cara als projectes previstos per cada any. Així doncs, la principal inversió per al 2016 és la de la reforma integral del Pont de l’Estat, que estarà subvencionada en un total de 900.000€ per part de la Diputació de Tarragona. Altres inversions previstes per a l’exercici 2016 són la continuïtat de la recuperació del barri de Santa Clara i del Nucli Antic.



Capítol I: La distribució de les partides pressupostàries:

El pressupost compta amb més mesures per ajudar els més necessitats, com és el cas del Tiquet Fresc, que tindrà una partida pressupostària de 50.000€, o el Menjador Social per a la Infància que ampliaran el seu servei durant els períodes no lectius.
D’altra banda, Bel ha destacat que “s’augmentaran un 7% les partides per atencions benèfiques i familiars dels serveis socials, com les famílies nombroses i monoparentals, el servei del menjador social o el finançament de la Creu Roja, en un 10%”.
També es segueix apostant i donant suport al teixit associatiu de la ciutat, a la dinamització turística o a la senyalització viària, així com garantint el servei del Viver d’Empreses o la bonificació del 75% d’Aigües Tortosa.
Aquest capítol també preveu una partida de 153.000€, destinats a les inversions esportives. A més, Bel ha explicat que es vol incorporar el cost de la nova piscina municipal dintre d’aquesta partida, ja que “s’haurà de fer algun pagament d’aquest equipament a finals d’any”. De moment però, no es pot incorporar perquè no està aprovada la licitació de l’obra i, per tant, es farà mitjançant una modificació pressupostària.
D’altra banda, també ha parlat de l’Impost de Vehicles de Tracció Motora (IVTM) que mantindrà una bonificació del 75% a aquells vehicles híbrids o d’energia elèctrica i una altra del 100% per als que tinguin més de 60 anys. Així doncs, aquesta partida és de 2.332.000€, aplicant el principi de precaució de 535.000€.
Pel que fa a l’IBI, Bel ha recordat que s’ha hagut d’aplicar seguint una política conservadora que correspon al 30% dels impostos dels tortosins. Així doncs, es calcula que no arribarà als 10.040€.
En relació al personal de l’Ajuntament, ha dit que s’hi ha destinat 10 ME, tres dels quals són per a la Policia Municipal. La resta és per garantir els funcionaris de l’Administració i el personal laboral de l’Ajuntament.
Finalment, ha parlat de la millora del contracte de neteja, transport i escombraries per tal de guanyar en eficiència. Així doncs, la recollida de brossa suposarà un 8,5%, mentre que la taxa d’escombraries es rebaixa un 11% en tres anys. L’enllumenat i la brigada municipal, seguint aquesta línia, es mantindran en els 7,8 ME que es van aplicar en la reforma de l’any anterior.



Capítol II: Serveis al municipi i finançament de les EMD’s:

En aquest bloc cal destacar que es destinarà un 60% al manteniment de la neteja de la via pública i a la jardineria. També un total de 410.000€ per al Departament de Festes.
A més, cal tenir en compte els pressupostos per a les EMD’s, que serà d’un 3 ME, és a dir, un 6% superior a l’exercici anterior. Algunes de les actuacions que es finançaran són la millora del dispensari mèdic de Els Reguers (41.000€) o l’adquisició d’un edifici per al Casal de Vinallop.
Finalment, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha volgut informar que l’Ajuntament encara es reserva una partida per a la celebració de la consulta sobre el monument franquista, seguint el Reglament de Participació Ciutadana.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 22 de desembre de 2015


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada