dilluns, 8 d’agost del 2016

Presentació del llibre "La Disputa Cristològica de Tortosa. Història i Actes 1413 - 1415"






El Bisbat de Tortosa compta amb una nova obra de Mn. Alanyà

El Saló de Plens de l’Ajuntament de Tortosa ha acollit la presentació del nou llibre del canonge arxiver i historiador de la Catedral de Tortosa, Mn. Josep Alanyà Roig, “La Disputa Cristològica de Tortosa. Història i Actes 1413 – 1415”.
L’acte ha comptat amb la presència del Bisbe de Tortosa i el Vicari General, així com d’altres membres del Bisbat i dels representats del consistori.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha iniciat el seu parlament tot explicant que “Tortosa tenia un deute amb la comunitat jueva de Besalú que s’ha pogut resoldre amb la publicació d’aquest llibre”. Dirigint-se al seu autor, ha destacat que “li costa molt poc d’acceptar grans reptes i es pot comprovar amb la immensitat de la feina feta” i que “és un llibre que ens aporta moltíssim per al nostre territori i tot un referent obligat per conèixer la Tortosa de principis del segle XV”. Ha explicat també que estava previst publicar-se al 2015 però no va poder ser així i que “de ben segur que Mn. Alanyà ja deu tenir molts més temes treballats i embastats per a futures publicacions”.
Per la seva banda, el Vicari General de la Diòcesi tortosina, Mn. José Luís Arín, ha dit que aquest “és un llibre d’investigació i per entendre el seu context històric cal conèixer les publicacions del mateix autor sobre Tortosa”. Ha destacat que el llibre va més enllà dels problemes socials i econòmics de l’època i del mandat del Papa Luna, ja que “se centra en la Disputa Cristològica entre jueus i cristians, on Jesús és entès com el Profeta o home de Déu, ja que donava la veu als profetes per guanyar-se la confiança dels altres, parlava en nom de Déu i veia les coses amb profunditat”.
A continuació, l’autor de l’obra, Mn. Josep Alanyà, ha volgut agrair el suport de l’Ajuntament per fer-se’n càrrec dels costos de l’edició i per l’acord inicial de tirar endavant la publicació. També ha volgut donar les gràcies al Bisbe de Tortosa “que és qui m’estimula per redactar els llibres”, al Capítol Catedralici i a l’Arxiu de la Corona d’Aragó.
Alanyà ha explicat que “el motiu principal de fer aquesta obra ha estat la commemoració dels 600 anys de la Disputa i de la Butlla Papal de Benet XIII contra els jueus, a més de saber què significa la Disputa per a la ciutat i les seves conseqüències”. També ha dit que “el fet de celebrar aquest acte al Saló de Plens és un homenatge a la Catedral, al poble jueu, a la ciutat i al Capítol Catedralici” i que “aquesta és la primera traducció de llatí sobre la Disputa Cristològica a una llengua actual”.
D’altra banda, ha explicat la importància dels tractats de Jeroni de Santa Fe, el capdavanter de la Disputa de Tortosa, que suposà un front clar contra la Santa Inquisició. I és que llavors, l’Església es trobava dividida en dues branques: la que estava a favor de la violència i la que defensava la via de la raó i la de la paraula.  En relació a aquests tractats ha dit que “des del 1413 fins al 1414 hi ha 69 sessions i malgrat transcriure-les no he pogut evitar deslliurar-me’n del llatí” i per això Alanyà afirma que “he intentat que el llibre tingui lletra bonica i clara amb la separació de paràgrafs i fotografies que el facin llegidor”. Dirigint-se al poble jueu ha declarat que “hem d’ajudar els jueus perquè no s’ho mirin des de la distància i puguin separar la història de la Disputa de la Butlla Papal”.
Per acabar, el Bisbe de Tortosa, Mn. Enrique Benavent Vidal, destacà que “és una riquesa per a la nostra diòcesi tenir un canonge historiador – arxiver com ell” i que “cal seguir estimulant-lo perquè ens ajudi a conèixer el passat de la Diòcesi i de la ciutat”. També ha afegit que “és una alegria que un llibre com aquest es presenti al Saló de Plens” i que “tracta un tema apassionant com ho és la història entre les relacions del judaisme i el cristianisme”. Finalment, ha recordat que “la història encara està viva” i “hem d’estimar-nos i viure millor per poder donar a conèixer la importància de la nostra Diòcesi al segle XV”.
L’acte ha posat el seu punt i final amb la interpretació de dues cançons jueves i dues de cristianes, per part de Pili Cugat i Carlos Lupprian.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 21 de gener de 2016


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada