divendres, 12 d’agost del 2016

La ciutat de Tortosa homenatja el professor Manuel Pérez Bonfill







Pérez Bonfill, distingit com a Fill Predilecte de la Ciutat de Tortosa

Manuel Pérez Bonfill (Manolo), catedràtic de llengua i literatura castellanes i exprofessor de l’Institut Joaquim Bau, ha rebut aquesta tarda el reconeixement de Fill Predilecte de la Ciutat per part de l’Ajuntament de Tortosa.
Pérez Bonfill va ser un dels capdavanters en la lluita de l’ensenyament del català i va destacar com a director de teatre, essent el fundador de l’Aula de Teatre de l’Institut Joaquim Bau. Escriptor, cronista cultural, poeta i impulsor de grans iniciatives, Pérez Bonfill va ser un mestre de mestres de la nostra ciutat, juntament amb altres intel·lectuals com Gerard Vergés, Frederic Mauri o Zoraida Burgos. A més, també ha rebut diferents distincions, entre les quals cal destacar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
Un emotiu acte, celebrat a l’Espai St. Domènec, ha volgut glossar la figura de Manuel Pérez Bonfill que, als seus noranta anys, ha estat partícip d’aquest sentit homenatge.
A l’acte han assistit diferents personalitats de l’àmbit cultural de les Terres de l’Ebre, les autoritats de la ciutat, representants d’Òmnium Cultural o de l’Antena Cultural de la URV, així com exprofessors, exalumnes i professors de l’Institut Joaquim Bau.
Els diferents portaveus dels grups municipals de la ciutat han dirigit unes paraules d’agraïment i de reconeixement a la tasca de Pérez Bonfill.
El portaveu del PSC, Enric Roig, ha destacat “la quotidianitat del professor i la important empremta del seu llegat”. Per la seva banda, des del grup de Movem Tortosa, Jordi Jordan ha dit que “ens sentim molt orgullosos de la seva trajectòria” i “teníem el deure d’homenatjar-lo i expressar les més sinceres gràcies”.
El representant del grup republicà, Josep Monclús, a banda d’agrair la seva feina, ha fet referència a algunes de les seves obres; Giny d’aigua, de la qual ha dit que ·és un poema únic” o Carrer de només un, una obra que, segons Monclús, “haurien de llegir tots els tortosins”. Des del grup de CIU, la seva portaveu, Meritxell Roigé, ha recordat que “Pérez Bonfill és un dels professors més apreciats de l’Institut” i que “té molt de mèrit haver estat el pioner de tantes inquietuds culturals i de promoure la nostra llengua”. Ha afegit també que “va estimular l’activitat cultural i la democràcia de casa nostra” i “ensenyava a pensar perquè ningú pensés per ells”.
D’altra banda, l’exprofessor de l’Institut Joaquim Bau, Manel Ollé, ha explicat que “el dia que Pérez Bonfill es va jubilar li vam regalar la publicació del seu primer llibre de prosa i una màquina d’escriure” i que “sempre anava més enllà de la matèria i trobava temps per parlar d’Enric Prat de la Riba, Gabriel Ferraté, Eugeni d’Ors o Mn. Manyà”.
Ha afegit que “sempre deia als seus alumnes que hi havia coses molt més importants que les dècimes o les mil·lèsimes de les notes” i que Pérez Bonfill “hauria pogut ser professor de literatura en qualsevol universitat del món”.
Ollé, ha destacat també que, segons Bonfill, “el català més bonic de tot arreu el parlava una venedora de dàtils del Parc Municipal de Tortosa, perquè ell buscava la gràcia i l’elegància al geni de l’idioma” i que “Bonfill va establir a Tortosa, les bases d’un teatre nacional”. A més, ha volgut recordar que “la cultura només es pot entendre des de dos paràmetres: el rigor i l’objectivitat”.
Un altre professor, i també escriptor, Emigdi Subirats, ha contribuït a enaltir la tasca de l’homenatjat i ha recitat uns quants poemes de Pérez Bonfill, acompanyat per l’alumne del batxillerat escènic, Pau Cardona, a la guitarra.
L’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha expressat que “Pérez Bonfill, més enllà de la seva ciutat, apreciava molt la seva gent” i que “aquest no és només un reconeixement de l’Ajuntament, sinó que també ho és de Tortosa i de tots els seus ciutadans”. Al mateix temps, ha recordat que “sempre ha estat un home compromès amb la ciutat, el territori i la seva llengua” i que “ha estat un honor tenir-te entre nosaltres i volem continuar tenint entre nosaltres molts anys més”.
Finalment, Manuel Pérez Bonfill, enmig d’una llarga i emotiva ovació, ha dirigit “el meu sentit agraïment” a totes aquelles persones, entitats i institucions que han fet possible el seu reconeixement. Amb ironia ha dit que “ja voldria jo conèixer a aquest Bonfill del qui parlàveu” i adreçant-se a un públic, per ell especial, ha destacat que “l’únic mèrit que tinc és haver intentat ser amic dels meus amics, dels meus conciutadans i d’aquelles persones compromeses amb la cultura, la política i el seu poble. A tots els meus exalumnes, una abraçada i el meu més sentit agraïment”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 29 de gener de 2016


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada