dilluns, 15 d’agost del 2016

Conferència de Josep Mª Llasat i presentació del llibre "Piano a cuatro manos"






Dos actes conjunts a la ciutat posen en valor la figura del General Cabrera arran dels fets de la 1ª Guerra Carlina

L’Aula Didàctica del Museu de Tortosa ha acollit aquesta tarda un doble acte que ha volgut posar en valor la figura del General Cabrera a través d’una conferència sobre els fets que tingueren lloc durant la 1ª Guerra Carlina i les seves conseqüències i la presentació del llibre “Piano a cuatro manos”, de Conxa Rodríguez.
L’acte, organitzat des de l’Ajuntament de Tortosa i el consorci de la Ruta dels 3 Reis, s’ha iniciat amb la conferència “L’afusellament de Maria Griñó, mare del General Cabrera”, a càrrec de Josep Mª Llasat.
Llasat, descendent de la germana de Cabrera, ha explicat que “és molt important poder parlar d’un personatge que ha estat oblidat i menystingut i d’una història que no podem oblidar”.
En motiu del 180è aniversari de la mort de la mare del General, Llasat ha volgut fer una retrospectiva en la història de Cabrera per poder detallar cadascun dels fets que van esdevenir al llarg de la guerra.
Ha parlat de la formació del primer exèrcit de Cabrera, l’exèrcit del poble, on hi havia soldats tortosins, valencians i aragonesos, tot comparant-ho amb l’Exèrcit Liberal o la Milícia Nacional, on només hi havia els soldats rics. Pel que fa a les represàlies que es van viure, ha afegit també que, tal com deia Àngel Guimerà, “la llengua i la història són el botí més preuat a l’hora de sotmetre un poble”.
Però, el que més va marcar la vida i la trajectòria de Cabrera, va ser l’afusellament de la seva mare Maria Griñó. Durant la 1ª Guerra Carlina, el poderós exèrcit de Cabrera va afusellar els alcaldes de Torrecilla i Valdealgorfa per desobeir la seva llei i passar informació a l’altre bàndol. Com a represàlia el General Manuel Bretón, governador militar de Tortosa, va fer presonera la mare de Cabrera internant-la i maltractant-la durant un any i mig al quarter militar de Tortosa. Transcorregut aquest temps, el coronel Nogueras va ordenar al regiment nº5 de l’Exèrcit Nacional que efectuessin el seu afusellament.
Arran d’aquest fet, les tropes de Cabrera es van convertir en un exèrcit temible i sanguinari que va impartir justícia a tots els responsables de l’afusellament i del mateix bàndol, una llegenda negra, que acompanyaria Cabrera fins i tot després de la seva mort (1872). Cabrera, en la seva darrera etapa, va modificar radicalment els seus ideals, defensant les postures de Cànovas del Castillo i marxant, finalment, a l’exili a Anglaterra.
En el marc d’aquest acte, també s’ha aprofitat l’ocasió per presentar a la nostra ciutat el llibre “Piano a cuatro manos”, de la morellana Conxa Rodríguez Vives, que també es vol apropar a la figura de Cabrera.
L’autora, ha explicat que “es tracta d’una novel·la que presenta un 80% de fets i personatges històrics i reals i un 20% de ficció” i que “pretén homenatjar la figura del General Ramon Cabrera i negar les llegendes negres del seu passat”.
L’obra s’ambienta a l’Anglaterra del 1849, on va conèixer la seva esposa, i basant-se amb les històries que es recorden del General  o del diari real que escrigué la seva esposa, ha anat endinsant-se en la trama de la novel·la, tot introduint-hi converses i elements fantàstics.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dit que “cal posar en valor la figura de Cabrera i fer-ne repercussió més enllà del territori” i ha agraït la col·laboració del Consorci de la Ruta dels Tres Reis en l’organització de l’acte, així com la participació de Conxa en la presentació del seu llibre.
Finalment, ha detallat un fet curiós i força desconegut de l’època carlina i que recentment ha estat notícia a la ciutat. Es tracta de l’estàtua del Sagrat Cor que, fins ara, es trobava ubicada al Saló de Plens de l’Ajuntament. Segons ha explicat l’alcalde, recentment s’ha descobert que durant les Guerres Carlines, el liberals van voler dur a terme un acte de reconciliació amb els carlins en totes aquelles places fortes de la Guerra. Per aquest motiu, els municipis que van ser clau durant els fets bèl·lics, van ser distingits amb l’obsequi del Sagrat Cor, per part del bàndol liberal, amb l’única condició que el posessin presidint el Saló de Plens.
Al final de l’acte, s’ha pogut degustar el vi “General Cabrera”, guanyador de la Medalla d’Or 2014 de la D.O. del Penedès per part de tots els assistents.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 27 de febrer de 2016


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada