diumenge, 21 d’agost del 2016

Presentació del llibre "Els gremis de Tortosa", de Ramon Miravall





La Sala de Plens acull la presentació d’una nova publicació històrica

L’Ajuntament de Tortosa ha acollit aquesta tarda la presentació del llibre “Els gremis de Tortosa”, obra de l’escriptor i historiador, Ramon Miravall.
L’acte ha comptat amb una nombrosa assistència que, malgrat l’absència de l’autor a causa d’una malaltia, han volgut estar presents per encoratjar-lo en la seva recuperació.
L’editor de l’obra, el director de la publicació mensual de les nostres terres “l’Estel”, Conrad Duran, ha estat l’encarregat d’iniciar la presentació. Duran ha destacat que “aquesta publicació ha estat possible gràcies al recolzament de la fundació privada Duran Martí, el Bisbat de Tortosa i l’Ajuntament”. En relació a l’autor, ha recordat que “encara que avui no sigui amb nosaltres, el seu pensament està ben present en aquesta sala” i ha explicat la faceta radiofònica de l’autor.
A més, ha reconegut que “la tasca cultural de Miravall ha estat poc coneguda” i que “ha publicat més de 40 llibres de divulgació històrica i d’investigació universitària amb la finalitat de renovar el discurs històric”.
Per la seva banda, el vicari general del Bisbat de Tortosa, Mn. José Lluís Arín, ha començat la seva intervenció dient que “una presentació no ha d’estalviar la lectura ni la compra, sinó que ha d’animar-la per no fer enfadar l’autor ni l’editor”. Ha explicat que el llibre consta d’un total de 259 pàgines que pretenen aprofundir en la investigació històrica, perquè la història –ha dit– no és allò que va passar, sinó allò que descobrim al retornar cap al passat, un passat que si no coneixem o estimem, podrem somiar futurs esplèndids però només seran somnis.
Arín, ha definit a Ramon Miravall com “el treballador de la història” que “ens ha aportat una anàlisi documentada del passat a través d’aquesta obra” i que ens ha permès conèixer que “a Catalunya, el gremis socials i les confraries devotes són distintes però no distants”.
En el marc de l’acte, també s’ha presentat una petita publicació amb refranys de Francesc Mestre i Noé.
La besnéta de Francesc Mestre i Noé, Maria Mestre, ha explicat que “Mestre i Noé va ser el representant de Tortosa durant la seva època i va ser testimoni de com desapareixien les tradicions i la cultura popular” i que “va recopilar part del patrimoni històric i cultural que s’anava perdent”. Ha recordat també que fou l’impulsor de l’Excursió Filològica, amb l’objectiu de recollir tot el vocabulari autòcton i evitar que es perdés.
Finalment, ha lloat la figura del seu besavi, dient que “la seva és una història de superació perquè va néixer cec, tenia greus problemes de vista, però mai va deixar d’escriure”.
L’acte ha conclòs amb els parlaments a càrrec de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha volgut destacar que “Miravall és una persona molt coneguda i productiva, metòdica en el treball i que ha fet molta recerca i ha interpretat part de la història del nostre territori, sempre preocupat de fer-ne una correcta divulgació perquè arribés a tothom”.
Ha explicat que “en aquest llibre ens parla de tots els gremis des dels diferents segles d’una manera entretinguda”. Ha dit que “cal agrair a Ramon la seva feina i el seu treball al llarg de les últimes dècades” i ha avançat que si es recupera aviat ja està apunt de finalitzar un altre treball de 1.000 pàgines.
Pel que fa a l’editor i director de “l’Estel”, ha reconegut que “la publicació ha estat un referent que s’ha encarregat de cuidar la cultura de la ciutat i del territori publicant monografies com aquesta”.
Finalment, en relació a la publicació dels refranys de Mestre i Noé, ha destacat que “enguany se celebren els 150 anys del seu naixement” i que “ha estat un personatge al qual la ciutat no li ha fet prou justícia i que cal posar-lo en valor”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 17 de març del 2016


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada