dissabte, 20 d’agost del 2016

Presentació del número 16 de la revista d'història, Recerca






“Episodis de la història de l’art a l’antiga regió de Tortosa”, és el nom de la nova edició de la revista

Aquesta tarda, el Consell Comarcal del Baix Ebre ha presentat el setzè volum de la revista d’història Recerca a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre.
A l’acte han assistit el president del Consell Comarcal, Dani Andreu, el vicepresident i conseller comarcal de cultura, Enric Roig, i el director de l’Arxiu Comarcal, Albert Curto.
Per la seva banda, el vicepresident i conseller comarcal de cultura, Enric Roig, ha volgut destacar “la importància de publicar aquesta revista que és tot un referent dels treballs acadèmics de les Terres de l’Ebre” i ha dit que “cadascun dels seus articles ha estat revisat per part d’avaluadors externs”. Ha recordat també que “el nou número es distribuirà a les biblioteques, centres educatius i universitats de la zona”.
La revista Recerca és una publicació especialitzada en l’àmbit històric i que des dels seus orígens ha volgut esdevenir en un referent per als centres educatius i les universitats. Al cap d’un any de l’edició es publica el contingut de la revista al web. En els seus inicis, la intenció era fer una xerrada dels diferents estudis inèdits de les tesis i després publicar l’obra. Però, finalment, es van deixar de fer les conferències.
El director de l’Arxiu Comarcal, Albert Curto, ha estat el responsable de parlar sobre els seus orígens i d’explicar-ne el contingut de la nova edició de la publicació. Recordant els inicis de la publicació, ha dit que “som conscients que tot i ser aquest el 16è número, els seus continguts no han arribat gaire a la població” i que “tan debò d’aquí uns quants anys estigui reconeguda se’n tingui un coneixement”.
Curto, ha explicat que aquesta revista va començar sent una publicació íntegra de l’Ajuntament i actualment estava totalment finançada per l’Arxiu Comarcal, però que mai ha deixat de banda les temàtiques a tractar, com ho són: la ciutat de Tortosa, les Terres de l’Ebre i tota la seva àrea d’influència.
La nova edició recull un total de nou articles de diferents temàtiques al voltant de Tortosa, com ho són els libri atrium, les relíquies i el tresor de la Catedral, els hospitals de Tortosa durant l’Edat Mitjana, l’art de la Reial Capella de la Cinta, els quarters militars del s. XVIII o les pintures murals de l’església de St. Francesc, entre d’altres. Els seus autors són: Jacobo Vidal, Rebecca Swanson, Miquel Àngel Fumanal, Antoni Conejo, Montse Ortí, Sílvia Canalda, Marian Rosa Montagut, Maria del Mar Rovira i Beatriz García.
Finalment, el president del Consell Comarcal, Dani Andreu, ha dit que “hi ha una manca de reconeixement per part dels ebrencs i ebrenques al davant de persones com Lluís Montagut”. Pel que fa a la publicació, ha animat a tots aquells historiadors que ho desitgin a participar-hi, tot dient que “des del 1995 s’està publicant i ha acabat sent tot un referent a l’hora de divulgar el nostre bagatge cultural”.
Per concloure, ha afegit que “des del Consell Comarcal volem garantir la continuació de la publicació perquè s’acabi convertint en una col·lecció de llibres de consulta i s’expandeixi a tot el territori de l’antiga Diòcesi” i que “cal tornar a posar-la en valor i impulsar els estudiosos de les comarques perquè donin a la gent el coneixement que encara els fa falta sobre temes del seu territori”.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 11 de març de 2016


Redactat per: Irene López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada